Monthly Archives: March 2016

Slovenia

Unë e kam vizituar Sloveninë disa herë, por ky shtet prap më mahnitë gjdo herë që shkoj. Slovenia është një zgjidhje e vërtetë për pushimet e juaja, ju ofron shumë pejsazhe të larmishme të cilat ja vlejnë ti eksplorosh. Është një shtet i vogël me përmasa gjeografike i cili kufizohet me Kroacinë, Hungarinë, Austrinë dhe […]

Slovenia

I’ve visited Slovenia many times, but this country still surprises me in many ways. Slovenia is always an excellent choice for your vacation, it offers varied landscapes that are worth to explore. It’s a small country bordered by Croatia, Hungary, Austria and Italy and a home to just 2 million people. It has a tiny […]

Miss Macedonia for many years has been an active volunteer

VCS-First of all thank you for visiting us at the Volunteer Centre Skopje despite the busy schedule. ER-Thank you for the invitation and I’m glad to be here. VCS-At the same beginning, how usually you answer when someone is asking “Who is Emilija Rozman”? EP-Yes, people are always confused when someone is asking who is that […]

Важноста на потценетите професии : екологија

Живееме во ерата на капитализмот. Ова општествено уредување со мошне развиен пазар ни нуди голема варијација на производи. Кога сме гладни можеме да избереме кое од над илјада чоколади во маркетите да го купиме. Имаме милиони комбинации на облеки. Ако сакаме да си купиме мобилен, книги, обувки ќе наидеме на најразлични модели произведени од најразлични […]

8ми Март – Меѓународен ден на жената

8ми Март освен што е осмиот ден во месец март тој е и Меѓународен ден на жената кој се одбележува на глобално ниво на социјалните, економските, културните и политичките достигнувања на жените. Меѓународниот ден на жената (IWD) е забележан во почетокот на 1900 година – во време на голема експанзија и турбуленции во индустријализираниот свет […]

Day of the Women

The 8th of March is not only the eighth day in the month of March, but it is also the International Women’s day (IWD), which is celebrated globally to appreciate the social, economic, cultural and political achievements of women. The International Women’s day started to be celebrated because of the situation at the beginning of […]

Среќна Нова Година

Чуден наслов во ова време од годината, нели ? Но вистинит, во Иран користиме различен календар. Тој се нарекува Соларен Хиџри календар; Ние сме во 1394 година и се подготвуваме да ја прославиме Новата Година, 1395. Тој почнува на пролетната рамноденица и се базира на орбита на Сонцето околу Земјата. Секој од дванаесетте месеци кореспондира […]

Happy New Year – Iran part II.

Weird title in this time of the year, huh? But true, in Iran we use a different calendar. It is called The Solar Hijri calendar; we’re in the year 1394 and getting ready to celebrate the New Year, 1395. It begins on the vernal equinox and is based on the orbit of the sun around […]

Интервју со Емилија Розман

Македонската мисица долги години е активен волонтер ВЦС – Најнапред ти благодариме што најде време да дојдеш да не посетиш во Волонтерски Центар Скопје и покрај зафатениот распоред. ЕР – Ви благодарам на поканата и добро ве најдов. ВЦС – Ајде на самиот почеток да те прашаме како одговараш кога некој ќе те праша “Која […]