8ми Март – Меѓународен ден на жената

8ми Март освен што е осмиот ден во месец март тој е и Меѓународен ден на жената кој се одбележува на глобално ниво на социјалните, економските, културните и политичките достигнувања на жените. Меѓународниот ден на жената (IWD) е забележан во почетокот на 1900 година – во време на голема експанзија и турбуленции во индустријализираниот свет што ја видоа уживајќи во порастот на населението и зголемување на радикални идеологии. Меѓународниот ден на жената е колективен ден за глобална прослава и повик за родовата рамноправност. Многу организации дадоа мислење за IWD темата која ги поддржува конкретна агенда или причина, а некои од нив се прифатени во пошироко значење од другите.
“Приказната на женска борба за еднаквост не припаѓа на ниту една феминистичка организација, туку на колективните напори на сите кои се грижат за човековите права”, вели светски познатата феминистка, новинар, општествен и политички активист Глорија Стајнем. Меѓународниот ден на жената е за славење, одраз, застапување и акција – без оглед на глобално ниво, на локално ниво. Но, едно е сигурно, Меѓународниот ден на жената се случуваат повеќе од еден век – и се зголемува секоја година од силата на сила.

moustache
Денот на правата на жените бил прогласен за официјален од страна на Обединетите Нации на 8 март во 1977. Тоа е ден за прослава насекаде низ светот.

Зошто 8 Март ?
Бидејќи во март, 1911, еден милион жени протестирале во Европа, бидејќи во 1913, руските жени организирале нелегални состаноци; бидејќи во 1914, во Германија, жените го добиле своето право на глас, бидејќи во 1915, во Осло група жени ги бранеле своите права и се бореле за мир; бидејќи во 1917, во Санкт Петербург, жените-работници организирале штрајкови во своите фабрики.
Сите тие настани се случиле на 8 март.

égalirté femmes-dans-le-monde-600x450

Во Иран, женските права се слават два дена. Првиот е посветен на славата на правата на жените во брак, додека вториот е за славење на девојките (и немажените жени, генерално).
Во Иран, официјален календар е Персискиот календар, но за религиозните настани тие користат Исламски календар за муслиманите, а Јулијански календар за католиците.
Според Исламскиот календар, денот на девојките е „5 jamadiolaval“, што е роденденот на Мазомеја, ќерката на седмиот Чите Имам Муса Ал-Казим, а денот на жените е одреден во чест на роденденот на Фатима (ќерката на Мухамед).

Во период од една недела, луѓето во брак кои веќе не живеат со своите родители му се придржуваат на целото семејство во татковата куќа за да го слават овој настан. Тие носат цвеќе, подароци, а понекогаш и слатки. Сепак, овие денови не се празници, па луѓето сè уште одат на работа. Многу парови сакаат да ја искористат оваа можност за да ја прослават својата венчавка за време на настанот. Навистина, традицијата вели дека луѓето кои се венчаат на овој ден ќе имаат среќен живот заедно.
На училиште, овој ден се слави за девојчињата, кои добиваат цвеќе и притоа музичари доаѓаат да пеат за нив.

“Јас  не сум жена на твојот живот, јас сум жена на мојот живот.”

egalite-homme-femme1

За мене, овој ден е значаен бидејќи овозможува да се погледнат разликите со кои мора да се соочуваат жените и сите не е еднаквости во политиката, во компаниите или во секојдневниот живот. Но, истотака и да се зборува за лошото однесување кон жените во многу земји, за принудените бракови и за семејното насилство. Овој ден овозможува да се потсетат сите дека жените имаат права, мора да го почитуваме нејзиното „Не“, и дека немаме дозвола да ја осудуваме според нејзината облека или било што друго.

Секоја од овие работи направени од несовесни луѓе се потцртува пред светот. Конечно, овој ден е важен да се слушнат сите гласови на жените кои не можат да зборуваат слободно. На денешницава, денот на жените сèуште е битен. Бидејќи сè додека не сме способни да постигнеме еднаквост меѓу мажите и жените, мора да го славиме овој ден повторно.

Afra, Ivana & Cyrielle

Related posts

%d bloggers like this: