ВЦС Филмски вечери – “Кратка средба” од Дејвид Лин

“Јас сум среќно мажена жена. Или подобро кажано, бев до пред неколку недели. Ова е целиот мој свет и е доволен, или беше до пред неколку недели.”

Твоето срце игра. Светот изгледа чуден и нов.

Сакаш да се смееш и да скокнеш и да паднеш засекогаш.

Заљубени сте.

Заљубени сте во погрешната личност.

“Така започна се. Само со имање на малку парче од песок во окото.”

david_lean_kratak_susret
Remember it…

Рововски палта, слабо осветлени улични светла и љубовна врска помеѓу две непознати лица кои се запознаваат случајно на железничка страница некаде во Британија после војната. Лаура, мажена жена и Алек, идеалистичкиот оженет доктор се заљубуваат во место и време кога самопожртвуваност за доброто на бракот создава неоспорена морална смисла.

“Кратка средба” од Дејвид Лин е широко признаен како еден од најдобрите романтични филмови на сите времиња.

На 11ти Фебруари се собравме во Волонтерскиор Центар во Скопје сакајќи да слушнеме ултра- Англиски акценти и да го видеме животниот стил на средната класа на Англија во 40-тите. На крајот публиката беше трогната колку “Кратка средба” е сеуште важна по повеќе од 70 години од неговата премиера. Филмот покренува многу прашања во врска со неверството и остава впечаток на една од најпознатите прогонувачки љубовни приказни на сите времиња.

ВЦС Филмски вечери

Еднаш месечно ние покануваме луѓе да гледаме и дискутираме едно одбрано филмско дело. Се од B&W ноир класици до документарни филмови од сегашно време – единствениот критериум за филмот е провокативна порака.

 

Дознаете повеќе на Фејсбук

VCS Movie Nights

Rugilė Vailionytė

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close