Софија

Прв ден

Тргнавме за Софија на полноќ, го земаме автобусот од Скопје, не очекува долга вечер…

5:15, пристигнување во Софија со мал замор, никогаш не се спие многу добро во автобус… Конечно, одиме во градот и почнуваме да шетаме, убаво е да се види градот во раните утрински часови и да не се слуша никаква бучава и да се ужива целосно во празната катедрала на Александар Невски.

DSC06647

По оставањето на нашиот багаж во хотелот, одиме до катедралата на Света Недела на Витоша булеварот, улица полна со продавници кои содржат интернационални и Бугарски брендови.
После посетата на Света Недела, ја посетивме Руската православна црква Свети Никола и катедралата на Александар Невски.

Одејќи во последната катедрала, поминавме низ некој вид на битпазар, кој се одржува секој ден и има стари мажи и жени кои продаваат секакви работи за да им помине времето и да добијат малку пари. Имаше една стара жена која продаваше чипка, еден господин кој продаваше идоли кои ги насликал со своја рака на дрвената плоча, други продаваа монети, … се што можете да најдете на битпазар.

DSC06645.JPG

Втор ден

Се упатуваме кон “Националната Уметничка Галерија”, и таму имаше изложба “Зошто графика” за еволуцијата на дизајнот и печатењето.

Се шетавме низ убав парк за да стигнеме до театарот “Иван Вазов”, и од таму отидовме кон покриениот пазар на Софија. Поминавме низ “Ротонда Св. Џорџ”, и пред “Статуата Св.Софија” за да стигнеме до покриениот пазар. Бил отворен во 1911 и сеуште е важно трговско место во градот. И навистина може да се најдат тезги со овошје и зеленчук, месо, риба,пекари, кожа, облека и голема продавница за козметика. На некој начин е како трговски центар. Од тука, им се приклучивме на минералните бањи, поминувајќи низ музејот на градот Софија каде видливо оружје е забрането …

DSC06638.JPG

Минералните бањи се изненадувачко место со нивната функција.Сите жители доаѓаат тука да земат вода за пиење, готвење,… Тоа е место со неколку точки од вода, и водата што излегува од нив е жешка.

Отидовме до продавницата “Рачно изработена уметност”, продавница за подароци која е всушност Бугарска! Потоа ја посетивме црквата “Св.Софија” која е најстариот верски објект во Софија.

Трет ден

DSC06601Утрото отидовме до големиот шопинг центар “Рај”, и после малку шопинг, отидовме во паркот (ако можеме да го наречеме парк) “Градски”. Патот беше една огромна измама, дека е супер е точно, задоволни бевме што шеткавме таму, и тоа е вистина. Но, на никому не му е пријатно или добро да шета 3 (вистински) часа.

За среќа, ја сфативме измамата брзо и го намаливме нашето возење.Тоа не е ниту повеќе, ниту помалку од огромно дрво и над се ние мораме да бидеме внимателни да него изгубиме. Зашто како било кое дрво, сите дрва и патишта се слични. Попладнето привршува, се упатуваме кон автобуската станица да го фатиме нашиот автобус за Скопје.

Довидување Софија …

Cyrielle & Guilhem

Related posts

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: