Monthly Archives: July 2016

Nasa challenge interview

VCS: What inspired you to apply and become a part of NASA’s Space Apps Challenge ?

Интервју: НАСА предизвик

ВЦС: Што ве поттикна да се пријавите и да станете дел од Spase Apps натпреварот на НАСА? Тимот АВИС: Нашата желба за решавање на проблеми а воедно и добрата атмосфера во тимот беше главното нешто што не натера да одиме на хакатонот. А секако, кој не би сакал да и помага на НАСА во решавање […]

Model United Nation Macedonia 2016

“You have to take the lead of the future. For that to happened You have to build you capacities, to wider Your vision as a globe citizens” Secretary General of UN Ban Ki-Moon

Iceland – the land of elves and geysers

Many associate Iceland to Game of Thrones since many scenes in the TV show were filmed there. Some think of Iceland as an isolated mid-ocean nation with volcanoes and hot springs. But for Icelanders, this is a place where elves and trolls live.

Gender Inequality – why should I care ?

Inequality has risen in many countries in recent years, but the trend has not always been upwards. Society wasn’t always like we know it today. For instance, in the Second World War (1939-1945) – in contrast to the First World War – inequality fell widely. And we need to look back even longer in time […]

Stop HATEing – Start LOVEing ’16

Six countries and just one goal – spreading awareness for the NO HATE SPEECH movement around the world.

Тренинг Курс- Seeds for sustainable development

Во 21-от век најголемиот проблем со кој се соочуваме е загадувањето, отпадот, климатските промени, сиромашни предели во светот каде луѓето немаат пристап ни до основните компоненти за здрав живот како чиста вода. Сето ова е поради луѓе кои не се однесуваат одржливо, луѓе кои земаат многу повеќеод природата отколку што природата може да даде. Едниствениот […]

„СКОПСКО ЛЕТО“

На Скопје во лето ме потсетуваат липите. Скопските липи и нивниот мирис додека цветаат. На скопско лето потсетува кејот на Вардар долж градот.

Македонски Модел Обединети Нации 2016

             „Вие мора да го преземете лидерството на утрешнината. За тоа да биде возможно  Вие мора да ги зајакнете Вашите капацитети, да ја проширите Вашата визија како глобални граѓани“ Генералниот Секретар на ОН Бан Ки-Мун

Исланд – земја на џуџињата и гејзерите

За многумина, Исланд е асоцијација на популарната серија „Игри на престолот“ бидејќи многу сцени биле снимени во оваа земја. За некои, ова е изолирана нација среде океан која изобилува со вулкани и топли извори. За повеќето од Исланѓаните, нивната земја е дом на џуџиња и тролови.