Monthly Archives: September 2016

ПИВОЛЕНД 2016 (Пиво, скара, музика)

Пиво, скара, музика… на што ве потсетува?

BEERLEND 2016 (Beer, barbecue, music)

Beer, barbecue, music … what reminds you?

Primatologji: Shkenca e Sjelljes së Majmunëve

  Nje hap tjetër i madh përpara përgjatë kuptimit të dijes së paraardhësve tanë.

Европски Волонтерски Сервис

Европскиот Волонтерски Сервис (ЕВС) е Еразмус+ програма која на младите луѓе им ја нуди можноста за мобилно искуство, како и посветеност во некоја од државите во странство. Оваа програма им овозможува да откријат нови култури, а воедно и да се здобијат со корисни вештини за нивните понатамошни кариери (на пример совладување нов јазик.. ).

Summer courses Da Naucime

Those warm Julies and Augusts may be good for Macedonian wine making the country famous for it, but they sure are not helping people cope with suffocating summers.

One step into the macedonian cinema creation : Interview with Teona Strugar Mitevska

Everybody says it is much easier in Europe to work on a co-production than a production. What is your opinion of this; what are the advantages or the disadvantages regarding this?

Youth exchanges- Youth European Strategy- YES!

At the beginning of September 2016 , we took part in the Youth Exchange YES (Youth European Strategy) organised by Balkan Youth Festival “The Balkan Youth”. It was a youth exchange with 56 young people from Bulgaria, Macedonia, Greece, Italy, Turkey, Romania and Spain. The project took place from 05.09.2016 to 12.09.2016 in Sandanski, Bulgaria. […]

“Statelessness” Конгрес во Брисел

Европската мрежа која се занимава со проблемот наречен „бездржавјанство“ во соработка со УНХЦР и универзитетот Мастрихт, во јули годинава во претстолнината на Белгија го оддржа првиот конгрес за млади на тема „бездржавјанство“ (statelessness). Фокусот беше ставен на децата без државјанство. На конгресот учествуваа 35 млади од 18 европски земји меѓу кои и Македонија. Сања Варсаќевска, […]

The Impressions of a Youth Exchange

Everybody knows the curiosity and the enthusiasm felt before traveling.

Едно поинакво искуство

Моето име е Александар Ристовски од Куманово и веќе три недели сум пораненешен ЕВС волонтер. Мојот ЕВС проект се одвиваше во градот Арад –Западна Романија каде што поминав 7 месеци неверојатно животно искуство па додека сеќавањата се уште свежи , а импресиите огоромни сакам да споделам една несекојдневна волонтерска авантура со читателите на магазинот “ […]

ERASMUS REBELS WENT SUSTAINABLE

In my experience as a youth worker, team leader and educator the youngsters are very interesting and challenging target group to work with.