JOB SHADOWING ВО НОВИ САД

 

Мојата организација, Волонтерскиот Центар Скопје беше дел од проект во три фази во Србија, под работен наслов: Семињата на одржливиот развој, кој се орджа во 2016 година на неколку различни локации. Тоа беше проект од Еразмус+ програмата имплементиран од нашите партнери од Србија. Бидејќи веќе ја комплетиравме младинската размена и тренинг курсот, остана последниот дел, job shadowing или набљудување во работата, можност да се помине извесно време во организацијата домаќин, да се научат и набљудуваат нивната работа и активности и се разбира, да се донесат дома најдобрите практики во работата. Јас бев среќен дека бев избран баш за овој дел бидејќи нашите домаќини Инжињери на заштита на животната средина работат екологија и одржливост, а мојата професија како Биолог вклучува и е поврзана со ваква тематика.

14855997_1807731076177936_2981512390464906_o

Местото на настанот беше Нови Сад, еден од моите омилени градови што го правеше уште повозбудливо. Датумот беше од 15 до 25 Октомври 2016 година па затоа и природно, градот и неговата околина беа обоени во сите бои на есента, што те прави да зјапаш во пејзажите, дури и да не трепнеш за подобро да ја впиеш целата таа убавина. Јас и останатите учесници од Хрватска, Романија и 14859900_1789853407964150_3708326428250468937_oПортугалија заедно со локалните волонтери и луѓето инволвирани во работата на нашите домаќини, заедно соработувавме на различни активности и направивме неколку културни и студиски посети во градот и поширокиот регион. Ја посетивме Фрушка Гора, планина во близината, за да ги видиме резултатите од активностите што нашата организација-домаќин ги имплементирала таму со цел да се заштити и сочува природната средина, да се подигне свесноста помеѓу локалното население и да се поврзат локалните организации за поблиска соработка на проекти. Всушност и целиот проект во три етапи обработуваше слични прашања. Тој имаше за цел да ја подигне свесноста кај граѓаните за нивната улога и влијание врз животната средина, да ги образува и да им даде познавања како и повеќе можности за одржливост, но и да ги зајакне капацитетите на различните организации, компании и други клучни фактори во спроведувањето на најдобрите познати практики од овој тип.14853010_1789852931297531_2360744249730920768_o

Ги посетивме и локалните опѓтини како Јазак и Ириг, Сремски Карловци за да се сретнеме со претставници на локалните организации, компании, винарии и агро бизниси за да ги чуеме нивните успешни приказни. Се разбира, имаше и време предвидено за културни посети за да се посетат некои од импресивните обележја на Нови Сад, цркви, катедрали и добро познатата Петроварадинска тврдина. Се сретнавме со локалните млади кои беа вклучени во активностите на организацијата и им се придруживме во некои од активностите како садење дрвца и цвеќиња пред новоотворениот младински клуб. Исто така учествувавме и на Есенскиот Саем во Нови Сад за да рециклираме и  размениме стара хартија, весници, книги и слично за садници и цвекиња. Нашите домаќини веќе имаа учествувано неколку пати со ваква активност но овој пат поставивме своевиден рекорд во собирањето хартија за садници. Во присуство на локалните медиуми дури и локалните претставници дојдоа да ни честитаат.14633705_1807730172844693_5971209994352788798_o

Тоа беше извонредно искуство да се набљудува и помага во работата на нашата организација домаќин Инжињери на заштита на животната средина, да се научат многу практични работи и да се создадат нови контакти со организации со кои во иднина би се работело на различни проекти од оваа област со мојата организација, Волонтерскиот Центар Скопје. Некои од нивните оригинални идеи и најдобри практики што ги понесувам назад и споделувам можат многу лесно да се имплементираат и во нашите општини. На тој начин ќе ја направиме нашата иднина уште поодржлива.

 

Горан Галабов14856080_1807730696177974_2683882353270812320_o

Related posts

%d bloggers like this: