Вино-Скоп

Во 2007 година, граѓаните на град Скопје, за прв пат имаа можност да го проследат Меѓународниот вински фестивал  “Вино-Скоп “. Настанот се одржа на кејот “13 Ноември”, а на манифестацијата се претставија 20 македонски винарии. Во текот на фестивалот, пак, се одржа професионална дегустација, на која вината од македонските винарии беше оценувана од страна на тројца странски и двајца домашни судии.

img_5447

Гости на фестивалот беа професионалниот дегустатор Кевин Мур, од магазинот за вино ” Harpers Wine and Spirit “, од Велика Бр

итанија, и судијата за вино од Италија, Енрика Тицијати, експерт за италијански вина. Победниците на фестивалот беа винариите: Винар, Сковин, Шато Камник, Пивка и Попова кула. Фестивалот исто така, беше проследен и со богата културно-уметничка програма во која покрај македонски хорови, етно бендови и дувачки оркестри, настапија и музички гости од Италија и Војводина. Средствата кои беа собрани од аукцијата на вина, која Град Скопје ја организираше во рамките на овој фестивал за промоција на македонски вина, беа донирани во хуманитарни цели за помош на Детска болница „Козле”.

57e1cd7d0e75db1d205149d8_vino_skop2

Од 2008 до 2015 фестивалот се одржуваше на друга локација, плоштадот Филип II.

Оваа година, фестивалот прослави 10 години од постоењето и траепше од 28 септември до 2 октомври 2016. Во сеќавање на неговото прво издание, фестивалот годинава се одржа на истото место како и првото издание, кејот „13 ноември“.

img_5462

Низ годините фестивалот станувал сè поголем и поголем и сега е добро познат годнишен настан со голема понуда на различни вина од повеќе од 30 локални винарии. Многу луѓе доаѓаат да дегустираат вино, да јадат локална храна, да уживаат во концертите и секако, да се забавуваат. Атмосферата е навистина весела и многу е пријатно да се присуствува на овој настан.

photo_verybig_22617

Пред неколку години, градот Скопје одлучи да организира и друг настан за винариите, „Пролетен Вино-Cкоп“ околу април/мај кај Веро центар.

Годинава, концерти за време на фестивалот одржаа Амадеус бенд, Куку Леле, Ефто Пупиновски и други. Завршниот концерт беше на Владо Јаневски.

 

Related posts

%d bloggers like this: