Monthly Archives: November 2016

ДЕН НА ДРВОТО

Денес Волонтерски Центар Скопје го одбележа денот на дрвото. Засадивме дрвца во школскиот двор на ПОУ Др. „Златан Сремец“ заедно со нивниот персонал. Освен забавата и дружбата кои беа неизбежни при ваква активност секако засадувајќи дрвца,  заедно со нашите ЕВС волонтери засадивме иднина за поздрава и почиста околина во населбата Кисела Вода. Тимот на ВЦС

Welcome to our new EVS Volunteers Valeria and Igor from Italy in VCS!!

Igor Giammanco : My name is Igor and I come from Castelvetrano, a little town close to Palermo, Sicily. I am a very curious person, I like to discover new places, new people and new ways of life: I think is the most beautiful way to grow up! I am also a dreamer: I hope […]

Добредојде на нашите нови ЕВС волонтери Валерија и Игор од Италија во ВЦС !!

Игор Џаманго: Се викам Игор и доаѓам од Кастелветрано, мало градче во близина на Палермо, Сицилија. Јас сум многу љубопитна личност, сакам да откривам нови места, нови луѓе и нови начини на живот: сметам дека тоа е најубавиот начин да растеш, да созреваш! Исто така сакам да сонувам, сакам светот да стане поубаво место за […]

Панел во рамките на проектот: ,,Развивање на МЕКИ Вештини за ДОЛГОРОЧНО (Само)Вработување!!!”

Волонтерски Центар Скопје заедно со “Да Научиме”, во соработка со Општината Пробиштип и локалниот партнер ЗР ХЕНДМЕЈД АРТ Пробиштип (кои исто така се грантисти од истата програма) на 17-ти Ноември успешно спроведовме Панел, како воведна активност од нашиот проект ,,Развивање на МЕКИ Вештини за ДОЛГОРОЧНО (Само)Вработување!!!”, кој го спроведуваме со грант добиен од страна на ПСМ и […]

Rul Derbi

ka ÎshtÎ ? Rul Derbi ÎshtÎ i shpejtÎ, kontakt plotÎ, sport ekipor dhe luhet nÎ rula katÎrshe nÎ ëpistÎí ovale qÎ kÎrkon shpejtÎsi, strategji dhe atletizÎm. Kjo ÎshtÎ kryesisht sport i grave. “ Prej 2009, ky ÎshtÎ sport qÎ ka rritjen mÎ tÎ madhe nÎ mbarÎ botÎn.“ Historia Lindur nÎ Shtetet e Bashkuara gjatÎ DÎshpÎrimit […]

Roller Derby

  What is it ?  Roller Derby is a fast paced, full contact, team sport played on quad skates on an oval ‘track’ which requires speed, strategy and athleticism. This is mainly a women’s sport. “ Since 2009, this is the sport that has the highest growth rate worldwide. “ The history Born in the […]

EVS Ankara

From 23rd of January until 23rd of March I attended my short term EVS in Ankara, Turkey. Five volunteers, from Serbia, Romania, Slovakia, Spain and me as a participant from Macedonia, for two months have worked together on the project “Volunteering for Generation Nesilfest-2015’ organized by the hosting NGO System and Generation from Ankara.

Banksy

Banksy është një artist simbol i artit të rrugës të këtij shekulli, por misteri eshte lundrues rreth Banksy, te vrarë me identitetin qe askush nuk ja di se si është Banksy, dhe si duket fytyra e tij e vërtetë .

Banksy

Banksy is an emblematic artist of street art of this century, but the mystery still floating around Banksy and his identity, nobody knows who is Banksy and his real face. In all likelihood, Banksy is a Street art graffiti artist from Bristol, England.

Alan Turing

What does a suicide have to do with ENIGMA’s code-cracker? In both cases the name Alan Turing appears. So let’s go to London in 1912, where everything began.

Покана за учество на “Годишен ЕВС настан”

Почитувани екс. ЕВС волонтери, Ви ја доставуваме до вас информацијата за годишниот ЕВС настан, кој во организација на нашата НА ќе се оддржи од 2-4 декември 2016 година. На линкот подолу можете да најдете повеќе информации и инструкции за аплицирање. Настанот не е задолжителен, но е многу корисен и е наменет за сите ЕВС волонтери […]