Правата на животните – ослободување

untitled-3Правата на животните е идеја дека некои или сите, животни имаат право на сопственост над нивните животи и нивните најосновни интереси, како што се потребата да се избегне страдање, треба да биде дадена подеднаква важност како на човековите суштества. Застапниците се спротиставуваат на доделувањето на моралните вредности и основна заштита врз основа на членство на видови -идеја позната од 1970 година како списисизам (speciesism), кога терминот беше создаден од страна на Ричард Д. Рајдер, тврдејќи дека таа предрасуда е ирационална како и секоја друга. Тие тврдат дека животните не треба повеќе да се гледаат како сопственост или да се користат како храна, облека, истражувачки теми, забава, или товар.

Аболиционизам е застапување на правата на животните кои се противат на сите употреби на животните од страна на луѓето и дека сите свесни суштества, луѓето или нелуѓе, делат основно право: правото да не се третирани како сопственост на други. yellowplanetЗборот се однесува на историски термин abolitionism-социјално движење да се стави крај на ропството или човечка сопственост над други луѓе. Поборниците веруваат дека фокусирањето на реформата на благосостојба на животните не само што не успева пред предизвикот наречен страдањето на животните, но тоа може да се пролонгира со тоа што за остварувањето на право на сопственост врз животни да се појави и како прифатливо. Целта на аболиционистите е да се обезбеди морална и правна парадигма, каде што животните нема повеќе да се сметаат како “нешта” кои треба да бидат во сопственост и да се користат. Аболиционистите сакате празни кафези, а не поголеми. Ова е во контраст со животински протекционизам, на ставот дека промена може да се постигне од страна на поединечни подобрувања во однос на благосостојбата на животните.

barkos

Веганството е начин на живот кој има за цел да се отстрани, колку што е можно и изводливо, сите форми на експлоатација, и суровост кон животните за храна, облека или било која друга намена. Филозофија и начин на живот кој има за цел да се прекине, колку што е можно и изводливо сите облици на експлоатација, и суровост кон животните за храна, облека или било која друга цел; и со проширувањето, го промовира развојот и користењето на слободни животните како алтернативи за доброто на луѓето, животните и животната средина. Од прехрамбен аспект означува практика на избегнување продукти од делумно или целосно животинско потекло

 Со илјадници години, човештвото поставува окови на останатите земски суштества.

Ние киднапираме слонче од неговата мајка, се скрши духот на детето со грозоморно тепање, и го парадираат за нашата забава во понижувачки циркус на ропството. Ние заробуваме бебе лисица во некој валкан кафез, каде што тоа се врти наоколу диво поради затворско индуцирано лудило, а потоа и го убиваат поради неговата убава кожа. Ние сипуваме хемикалии во очите на слатки зајачиња, поради што се тресе од страв и болка, се со цел да се утврди “безбедноста” на друг козметички препарат. Присилуваме кучка на раѓање и покрај тоа што не е во добра здравствена состојба, каде што раѓа бебе по бебе, како машина, злоупотребена во трговијата што ние ја нарекуваме “the pet industry.” Брутализираме свиња, со тоа што и ставаме окови, ја креваме во воздух при што липта од страв и трепет, се додека не ја распараме и обработиме во месо.

Како култура, ние мора да ги отвори очите на насилството што се случува зад затворени врати насекаде. Ние мора да ги отвори очите на заеднички чувствашто сите животни ја чувствуваат, заедничкиот страв што сите ние го чувствуваме. Откако сте ги отвориле очите, да ни помогнете да се направи подобар свет со отворање на очите на оние околу вас во нашата мисија да се создаде подобар и различен вид на светот: Мирен и прекрасен свет каде што животните  се слободни.monkeyinpain

 

Ослободувањето на животните е едноставна идеја: Дека секое свесно суштество – црн или бел, геј или стрејт, куче или мачка, човек или стаорец – ја заслужува истата сигурност, среќа и слобода која ја бараме за себе.  Движењето  драстично расте, каде што совесните луѓе ги симнуваат моралните превези  од своите очи и гледаат како беснее насилство врз не-човечки суштества за она што навистина е –  злосторство.

Отвори ги очите, и придружете ни се на границата на социјална правда, за најголемато ослободително движење во историјата.

bekind

By Tugce Tezdiyar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: