Monthly Archives: January 2017

Ски-центри во Македонија

Како и секои изминати години така и оваа љубителите на зимата и зимските спортови со нетрпение го очекуваат снегот за да се упатат кон планините да уживаат во природата, чистиот воздух, и секако зимските спортови. Македонија изобилува со планини и ски-центри кои што секоја сезона се главна дестинација на љубителите на зимските спортови сеедно дали […]

Окупирај го универзитетот

Додека низ целата држава се празнуваше, студенти од Грузија го поминаа Божиќ окупирајќи го универзитетот. На грузиските студенти им пречат две работи. Прво, не се задоволни од квалитетот на образованието. Второ, им пречи начинот на кој актуелната универзитетска управа ги троши буџетските средства. Протестите започнаа во март 2016 година кога речиси 1000 студенти се побунија […]

НЕШТО СЕ СЛУЧИ ВО РОМАНИЈА

Секој еден проект што сум го реализирал за мојот Волонтерски Центар Скопје имал извесен предизвик за мене, да ги поместам границите уште понапред. И секој учесник што сум го запознал имал одредено влијание врз мене, не само професионално, да запознаам нови културни вредности туку и да откријам нешто ново за мене самиот. Затоа и секогаш […]

ЕВС во Данска

Се започна пред една година  кога ме известија дека има отворен конкурс за волонтер во Данската организација Aarhus Global Media (AAGM) пред да ги поднесам потребните документи бев скептик.  како ќе биде? Дали ќе се снајдам ? Дојде моментот кога требаше да разговарам со директорот на AAGM, бев премногу возбуден, во главата ми се вртеа […]

Вевчани – вевчански извори

Кога ќе сакате да побегнете од градската бучава и да се одморите од сè, топло ви препорачуваме да го посетите Вевчани. На патот кон Струга,во падините на планината Јабланица е сместено едно најубавите македонски села. Доколку патувате од Охрид, оддалечено е 30km. На сред село не пречекаа љубезните жители на Вевчани, кои со душа чекаат […]

Разиграни Дервиши

Во април 2015 година бев во Истанбул, мегалополис на западно географските граници, каде што живеат 14 милиони луѓе. Градот се протега на два континента, еден  дел од градот се наоѓа на  европскиот континент, а другиот на азискиот. Истанбул е неверојатен град. Таму можеш да шеташ низ главните улици и патем да се загубиш во шареноликоста […]

Јужна Африка “The Garden Route”

  Среќна Нова Година и се’ најдобро! Многумина од нас имаат многу планови за новата година. На пример, да запознаме нови луѓе, да ја намалиме својата тежина или да заштедиме пари за нешто важно. Но, еден од нашите најчести планови е патувањето. Затоа, во оваа нова епизода на Воисес, мојот предлог е да отпатувате во […]

Селинунте

Следниот текст може да биде објавен во така наречена имагинарна колумна “Сицилија не е само мафија”. Важно е да се напомене дека не сум напишал: во Сицилија нема мафија, напишав дека постои, но за среќа, има и нешто друго. На пример, има прекрасни места, како што е Селинунте, можеби едно од најдоброто резиме на она […]

Kampionati Botëror në Hendboll 2017 – Meshkujt

Më 11 Janar është koha përsëri për të 25-tin Kampionat të Hendbollit – Meshkujt, pritur nga Federata Internacionale e Hendbollit, shkurt FIH. Këtë vit është Franca komb pritës. Në 8 qytete të ndryshme 24 ekipe do të konkurojnë për titullin e Kampionit Botëror 2017. Finalja është më 29 Janar në Paris. Franca duhet ta mbrojë […]

Whirling Dervishes

In April 2015 I was in Istanbul, amegalopolis at the Western geographical boarders where 14 milion people live. The city extends itself on two sides, one belongs to the European continent and the other one belongsto the Asian continent. Istanbul is an amazing city: you can walk in the central streets and you can lose […]

Vilnius

Vilnius is the biggest city and the capital of Lithuania, one of the Baltic states in northern Europe. Vilnius is not only the capital, but truly the heart of Lithuania. It is modern, has astonishing architecture, beautiful landscapes and wonderful people of varied ethnicities. Vilnius Historic Center is even in the list of UNESCO protected […]