Селинунте

Следниот текст може да биде објавен во така наречена имагинарна колумна “Сицилија не е само мафија”. Важно е да се напомене дека не сум напишал: во Сицилија нема мафија, напишав дека постои, но за среќа, има и нешто друго. colonne-2На пример, има прекрасни места, како што е Селинунте, можеби едно од најдоброто резиме на она што Сицилија е: раскош и запоставување.

Да почнеме од сјајниот раскош. Селинунте е едно од најголемите археолошки локалитети во Европа (кога бев дете наставниците ми кажа дека е најголемиот, но тие веројатно се пристрасни). Откриено од страна на Дорски грчки колонисти од градот Мегара Хибреа помеѓу 650 и 630 п.н.е  во југо-западниот агол на Сицилија, помеѓу долините на реките Белисе и Модионе. Името се претпоставува дека е изведен од див целер (старогрчки: σέλινον: selinon) кое растело на самото место. Секако за одреден период Селинунте беше еден од најистакнатите градови во Голема Грција, втор по важност за Сиракуза благодарение на трговијата, и како резултат на богатство кое го имаа, им дозволило на жителите да подигнат прекрасни храмови и згради. Сепак, како и сите убави нешта, Селинунте не можело да трае вечно. selinunte-2 По седум децении во мир и просперитет, крајот дојде кога Картагинците го нападнаа градот. Тие се користеа со изговорот поради некои помали гранични несогласувања меѓу Селинунте и Елимианците-Грци од Сегеста како повод да маршираат кон Селинунте да им помогнат на своите стари сојузници. Тие испратија војска која се проценува на околу 100.000 луѓе во судир со ѕидовите на Селинунте и лесно ги совладаа бранителите. Следеше оргија на уништување, тортура, силувања, убиства и грабежи што се сметаа за гнасни работи дури и според стандардите на тоа време. Овој брутален масакр го означи крајот на славата на Селинунте. Во текот на првата Пунска војна со Рим во 250 година п.н.е., Картагинските сили, јуреа на Римјаните кон Панормус (Палермо), лишувајќи ги  Римјаните од наградата со уништување на Селинунте. selinunte_colonneТаа страна од градот остана во пропаст со векови. Денес, се наоѓа во рамките на територијата на Кастелветрано, мал град во провинцијата Трапани. Ова место се уште е прекрасно, седи во дивата ареа во височина со поглед на море, од двете страни со златни плажи.Има два влеза на археолошкиот локалитет, еден на исток од Маринела ди Селинунте и една на запад од Трисчина.Страните се идентификувани од страна на букви. Храмот Г е последниот и најголем. Се смета дека е изградена околу 530 п.н.е., но никогаш не бил завршен.selinunte_tempio Овој голем храм беше на четвртата по големина грчки храм што некогаш бил изграден, и тоа не само во Сицилија, туку во целиот грчки свет. За жал, само една голема колона се уште стои. Остатокот од храмот Г е голем куп на големи камења. Иако целосно уништен, Селинунте сеуште преставува фасцинација. Археолошкиот парк, делумно реконструиран во 1927 година, може да претставува важен извор на информации за градот, тоа може да привлече многу туристи. За жал, престиѓот на минатото беше проследено со занемарување на сегашноста. Целата област е оставена самата на себе, полна со ѓубре, неосветлена, во недостаток на инфо-точки за туристи. И покрај тоа, или можеби благодарение на тоа, Селинунте е магично место, каде што може да вдишите историско сеќавање колку високо може да достигне човештвото, но и колку длабоко во пропаст.

selinunte-2

By Igor Giammanco

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: