Monthly Archives: February 2017

February Edition of VOICES

  Here we present to You the new volume of VOICES magazine with diverse articles about travelling, food, interesting projects, culture and opinions:  

Психолошки особености на боите

Ефектот на електро- магнетната радијација на светлото врз расположението и однесувањето на луѓето и не е толку под  влијание на кутурата, полот и староста, како што вообичаено се мисли. Битно е да се подвлече разликата помеѓу психологијата  и симболизмот на боите. Од историска гледна точка, она што често се опишува како психологија на боите е […]

Палачинки или Chandeleur традиција

Палачинките се типична француска храна на регионот Бретања,северно- западна Франција. На втори Февруари сите јадат палачинки :слатки или солени, со фамилијата или со пријателите. Рецепт за 4 особи Состојки: -250 г. брашно -4 јајца ½ л. млеко -1  лажичка сол -100 г. стопен путер Рецепт:

Црквата Св. Пантелејмон- убави фрески во сликовито опкружување

Црквата Св.Пантелејмон е лоцирана во селото Горно Нерези на планината Водно. Ова е омилено место за излети на граѓаните на Скопје бидејќи има прекрасен панорамски поглед на главниот град на Македонија. Оваа црква од дванаесеттиот век е позиционирана во манастирски комплекс. На натписот врз влезниот портал е напишано дека црквата и манастирот  биле изградени по […]

Втор дел “Young Active Europeans ” – Крижова, Полска

Во периодот, од  12.2.2017 до 19.2.2017 Димитар Таневски, Кристијан Тевчев и Ангела Рајчевска , како претставници на Волонтерски центар Скопје, учествуваа на вториот дел од проектот  Young Active Europeans во Крижова, Полска.

Psychological Properties Of Colors

It is the effects of the electro-magnetic radiation of light on human mood and behavior – a universal, psychophysical reaction, which is not as heavily influenced by culture, age and gender as is generally thought. It is important to understand that there is a great difference between color psychology and color symbolism. Historically, what is […]

Mindfulness

First of all, what is it “mindfulness” and why is it useful? Mindfulness means knowing directly what is going on inside and outside ourselves, moment by moment. The idea of mindfulness is to start noticing the world around us. It’s easy to lose touch with the way our bodies are feeling and to end up […]

The Church of St. Panteleimon- Beautiful Frescoes in a Picturesque Surrounding

The church of St. Panteleimon is located in the village of GornoNerezi on the mountain of Vodno. This is a favorite place for excursions of the citizens of Skopje as it has a wonderful panoramic view at the capitol of Macedonia.

Добре дојде Маја во ВЦС!

Здраво, Моето име е Маја Местек,доаѓам од централната европска земја со име Словенија. Таа е многу мала, но нејзиниот поглед е неверојатен и многу разновиден. Меѓу другото имаме прекрасни планини, пештери и езера. Благодарение на нашите неверојатни спортисти, луѓе не не се помешуваат  повеќе со Словачка,како  што беше порано. Тоа  важи и за мене, јас […]

Welcome to Maja in VCS!

Hi,My name is Maja Mestek ,  I come from a central European country called Slovenia. It is very small but our landscape is amazing and very diverse. Among other things we have beautiful mountains, cost line, caves and lakes. Thanks to our incredible athletes, people don’t mix us up with Slovakia that much as they […]

ДОБРЕ ДОЈДЕ УГУР ВО ВЦС!

Мерхаба – Здраво на сите!!! Јас сум Угур Догуш од Турција Доаѓам од јужниот дел на Турција, голем град во близина на брегот на Медитеранот – Мерсин, имам 24 години и завршив Колеџ по право, пред да се започнам со бизнис животот сакав да направам личен развој и да ја проширам мојата визија за тоа […]