Month: March 2017

Годишен извештај на Волонтерски Центар Скопје

Работилници, Обуки,Настани, Конференции,Проекти на локално и меѓународно ниво… што се работеше тимот на ВЦС во изминатата 2016 година можете детално да прочитате во Годишниот извештај на Волонтерски Центар Скопје!

T’ga za Jug

Kur unë them “T’ga za Jug” (Dëshira për Jug) në Maqedoni, dy gjëra ju vijnë në mendje me siguri: një poezi dhe verë. T’ga za Jug është poezi nga Kostantin Miladinov (1830-1862), një poet nga Struga që shkroi këtë poezi emocionale dhe të bukur deri sa ishte në […]

T’ga za Jug

When I say “T’ga za Jug” (Longing for the South) in Macedonia, two things for sure come in your mind: a poem and a wine. T’ga za Jug is a poem by Kostantin Miladinov (1830-1862), a poet from Struga who wrote this emotional and beautiful poem while he […]

Емоционалната Интелигенција е поинаков начин да се биде паметен

Емоционалната Интелигенција (ЕИ) е способност да се препознаат емоциите, да се разбере што другите ти кажуваат и да се сфати како вашите емоции влијаат на луѓето околу вас. Таа исто така ја вклучува и вашата перцепција за другите: кога ќе сфатите како тие се чувствуваат тоа ви овозможува […]

Language Cafe во Скопје со волонтерите од Европскиот Волонтерски сервис

На 23 Март 2017 во Кафе барот Љубов во Скопје, Волонтерски Центар Скопје заедно со своите волонтери кои се дел од Европскиот Волонтерски Сервис(ЕВС) го  организираа настанот Language Cafe.  На настанот учествуваа 9 ЕВС волонтери  од 6 Европски држави : Франција, Словенија, Литванија, Германија, Италија и Турција, посетителите  […]

Проект “Sustainable organizations” – Св.Мартин, Франција

Претставници на Волонтерски Центар Скопје во периодот од 1-ви до 15-ти Март 2017 година беа дел од проектот со наслов “Sustainable organizations”, во рамките на Еразмус Плус Програмата. Проектот се одржа во Св.Мартин,Француска територија, и беше имплементиран заедно со учесници од асоцијацијата Léo Lagrange Nord од Франција и […]

2017 March Edition of VOICES magazine

Welcome, welcome, welcome! New and fresh spring edition of VOICES focuses on bringing everything back to life, after the cold winter, with the sounds of music. In march’s edition you can find us discussing about such important topic as women’s rights, you can read about Erasmus+ projects in […]

Where in the world is Carmen?

It worths to share 🙂 My mother always told me, “ seize the moment of excited curiosity.” In other words, go for it ! What can you learn from a teddy bear, a little bit of stuffed fluff that can’t talk ? One summer, my oldest daughter and […]

МАКЕДОНСКИОТ ПИСАТЕЛ ИМА МНОГУ ПОСЕРИОЗНА ЗАДАЧА ВО СПОРЕДБА СО ПИСАТЕЛИТЕ ОД ДРУГИТЕ ЗЕМЈИ

Еден од авторите кои најмногу ветуваат е Игор Станојоски. Има работено на универзитетите во Лавов (Украина), во Катовице (Полска) и во Брно (Чешка). Докторската дисертација ја одбранил во Полска во 2009та. На пошироката јавност ѝ е најпознат по романите : „Првиот универзитетски ден на мојата ќерка“ и „Гаргара“ […]