Проект “Sustainable organizations” – Св.Мартин, Франција

17264130_1298906640200589_4811854131983189622_n

Претставници на Волонтерски Центар Скопје во периодот од 1-ви до 15-ти Март 2017 година беа дел од проектот со наслов “Sustainable organizations”, во рамките на Еразмус Плус Програмата. Проектот се одржа во Св.Мартин,Француска територија, и беше имплементиран заедно со учесници од асоцијацијата Léo Lagrange Nord од Франција и од асоцијација EIVA Романија.17098642_1290105801080673_7009041387807899476_n

Организациите-партнери од Франција, Романија и Македонија, заедно индентификуваа голема потреба да се зголеми  знаењето за алатки и активности на младинските работници, со кои може да се зајакне и зголеми одржливоста на организацијата.

Проектот имаше за цел да зајакнат вештините и знаењата, како и споделување на практики помеѓу партнерите за развивање на компетенции поврзани со идентификување на финансиски средства, покрај фондовите на ЕУ, со цел да се имплементираат младински активности во нивните заедници / корисни информации поврзани со прибирање финансиски средства. Дел од целите на проектот беа да се обезбеди/овозможи:

-Подобар пристап до добри практики во областа на организациски менаџмент и одржливост, корисни практики за да се донесе со цел да се развие јавни кампањи, младински настани.17103640_1290103997747520_6770776618595726537_n

-Донесување прагматични решенија со цел да се олесни пристапот до ресурси за младински организации, покрај јавните фондови, начини на лобирање и застапување на младинските идеи/активности.

– Развивање на посилна мотивација во однос на професионалниот развој и успех за младински работници кои се активно вклучени во работа со младите и младинските организации.17098340_1290103937747526_4804823030742544853_n

Покрај работните активности кои учесниците ги имаа во текот на нивниот престој на островот Свети Мартин, тие имаа можност да посетат дел од убавините на островот како песочни плажи и заливи, тропска шума, културно – уметничките настани/фестивали кои се одржуваа во моментот на самиот остров. Посета на историски локалитет – тврдина која крие интересни историски податоци. Самиот остров изобилува со огромни количество на тропско овошје и морска храна.

17191055_1291482404276346_5137806190253898414_n

Можност да се комуницира со локалното население и да се дознае нешто повеќе за карактеристиките на самиот остров кој е поделен на два дела Холандска територија и Француска територија во прегратките на Атланскиот океан и Карипското море.

Categories Ерасмус+, МакедонскиTags ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close