Зошто да ce биде волонтер?

Волонтирањето значи трошење од вашето слободно време за помагање на другите. Може да волонтирате за да им помогнете на другите луѓе, како што се семејства кои ги загубија своите домови по природните катастрофи.Но, исто така можете да волонтирате за заштита на животните, животната средина, или било која друга причина за грижа. Волонтирањето им помага на другите, но тоа исто така може да ви помогне и вас. Ако сте вознемирени за нешто што се случило – како ураган или други катастрофи – да направите нешто во врска со тоа може да биде одличен начин да се справи со вашите чувства. Волонтирањето, исто така, ви овозможува да се видите себеси во нови предизвици и ви овозможува да се фокусирате на другите во одредено време.

Луѓе избираат да волонтираат за различни причини. За некои тоа нуди можност да се даде нешто кон заедницата или да се направи разлика на луѓето околу нив. За други, тоа дава можност да се развијат нови вештини или доградба на постоечките искуства и знаења. Без оглед на мотивацијата, она што сите нив ги обединува е тоа што тие сметаат дека волонтирањето е и предизвик и наградување. Еве неколку причини зошто треба да се биде волонтер:

126283-Youth-Volunteers-Facebook-ad-11

Ќе научите нешто ново

Како волонтер ќе имаате единствена можност да доживеете работа во секторот на заедницата, како волонтерски се спроведува однос врз структури, политики и ставови каде сте информирани за работата на луѓето и услугите.Но исто така како да се одговори на потребите на заедницата.

219a69dd440e077d6621521929dae971

Подигнување на свеста за работата што ја правите

Волонтирањето е можност да се подигне свеста во вашата компанија и реализирање на важна работа. Тоа ви овозможува да се поврзете “во сите сектори и да видите колкава е вредноста на вашата професионална работа во поширока заедница.

Изградба на нови односи

Волонтерите имаат можност да се сретнат и да формираат односи со работници од заедницата, да обезбедат услуги на луѓето чии животи се придобивки од страна на волонтерството.

Забавувај се

Волонтерството е опуштеност, а не под притисок и креативни алтернатива на обичен работен ден!

Направи разлика

Волонтирањето е влијание врз заедницата во начинот на кој го менува животот на подобро. Вашите донации ќе го подобрат животот на поединците и на пошироката заедница.

be-a-volunteer

Подолу се некои од причините што даваат можност да:

• Давате нешто на организација која има влијание врз животот на една личност, било директно или индиректно

• Направите разлика во животите на другите• Помош на животната средина

• Помош на другите кои се помалку среќни или без глас

• Поминувајте квалитетно време надвор од работа или начинот на живот

• Стекнете доверба и самодоверба

За некои, волонтерската работа може да биде пат до вработување, или можност да пробате нешто ново што може да доведе до промена во кариерата. Од оваа перспектива, волонтерската работа може да биде начин на:

• стекнување на нови вештини, знаење и искуство

• Развивање на постојните знаења и вештини

• Зголемување на CV

• Подобрување на една можности за вработување

• Стекнување на акредитација

• Користење на една професионална вештина во корист на другите

За други, волонтирањето е социјална бенефицја:

• Состанок со нови луѓе и создавање на нови пријатели

• Можност за дружба

• Запознавање на локалната заедница

Неколку изјави на волонтери: 

1. “Јас сум волонтер бидејќи јас пронајдов нешто неверојатно и задоволувачко за дејствување на начин кој е во согласност со моите принципи. Да бидам во можност да кажам ЈАС променив нешто во светот, во животите на другите, му дава смисла на моето битие подалеку од претходното. За мене, тоа е промена во мојот живот, од чисто себични да се биде нешто со значење за другите.

2. “Јас сум волонтер бидејќи постојано учам нешто ново за луѓето, за соработка, за сочувство, и за себе. Во помагање на другите, јас сум секогаш со ставот дека сите сме заедно тука и ние треба да се стремиме за поддршка на едни со други. Животот има толку многу да понуди, ако ние се сеќаваме да се погледне надвор од нас самите. ”

ЗА МЕНУВАЊЕ НА СВЕТОТ СЕКОГАШ ТРЕБА ВОЛОНТЕРИ!

Автор: Емилија Апостолова

Related posts

%d bloggers like this: