Во Потрага по Младинско Активирање

IMG_8176

Помеѓу 20ти и 28ми јуни, 5 млади луѓе од Македонија, заминаа на нешто кое за скоро време ќе стане најдоброто летно искуство. Мобилноста на младите е една од најдобрите можности за младите луѓе да учествуваат во, и во неговото јадро е кошница со разновидности и претставува современа дефиниција на топење во културна тепсија.

IMG_8308

Помислете го како рецепт на вашата омилена храна каде го чувствувате вкусот на сите прекрасни работи низ Европа на едно место – тоа е мобилноста.

Отидовме во сончевите краишта на Бугарија каде поминавме 8 неверојатни денови со луѓе од Бугарија, Романија, Турција, Германија и Шпанија на проект  со наслов“ACTIVate YOUrself”  каде што ние можевме да се стекнеме со  само-откривање и учење како да се активираме во нашето општеството.

IMG_9175

Научивме за тоа што прават владите за да не активираат во нашите општества и како тие обезбедуваат активно учество на младите во денешното време. Преку раскажување приказни и искуства бевме во можност да ги споделиме нашите идеи за тоа како да се направи подобра и поинклузивна Европа која има отворено место за сите. Како млади луѓе на денешното време, работевме на решавање на проблемите кои младите луѓе во иднината не би требало да се справуваат со – еден реквиум од минатото, сегашноста и иднината. Погледнавме наназад во историјата и ја видовме сегашноста, само за да размислиме што може да биде и треба да биде нашата иднина.

IMG_8223

Младинските размени се портал за активирање на активно државјанството преку кое ги поставуваме тулите на иднината; место каде што младите луѓе знаат како да го користат својот глас и да се проектираат на своите врсници.

Бев личност која беше допрена од убавината на ова еднаш, и еве сум сега, правејќи го моето влијание врз светот со активирање на другите околу мене.

Автор:  Стефан Петровски

Related posts

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: