Скокај ! Танцувај ! Д фестивал 2017 година во Дојран!

20032103_960429817430769_6711373312503264583_nВо средината на јули, многу млади луѓе од цела Македонија учествуваа на еден од најголемите отворени фестивали во Македонија “Д фестивал” на Дојранското Езеро.

19959402_1593222484074583_4044844907486816354_nНашата организација Волонтерски Центар Скопје се придружи во овој неверојатен настан.

Ние се подготвуваме  за многу активности и игри за одбори, ја промовиравме новата мобилна апликација за Младинско информации во Македонија “МЛАДИ АМС” и кампањата “Информирај се СЕГА!” со ИНФО СЕГА, истотака имавме можност да зборуваме за младински размени и програми за волонтирање кои ги спроведува  Еразмус + за многу млади луѓе.20139999_1593221684074663_1195673130441377136_nЗа време на нашата работилница , секој има разговор со младите – заинтересирани за нашите земји, култури и јазици. Соработувавме со многу волонтери од Куманово и Скопје и организиравме  многу убави забави по работните активности. Но, секако, не смееме да заборавиме на концертите!

Ова е најважниот момент, кога ќе 19961395_960941184046299_7357727499642677442_nодите на забава на главната сцена и ќе се сретнете со толку популарни уметници од балканскиот регион.

Да спомнеме  неколку од нив. Според мене, три навистина “најбарани” бендови – Кирил Џајковски (Македонија), С.А.Р.С. (Србија) и Рудиментал (Велика Британија). За секој концерт главната сцена беше полна и младите луѓе скокаа и танцуваа заедно на истиот бран. 19989710_961628520644232_9008555515798521016_nСеуште се сеќавам, како секој крик на хор од “Перспектива” од српскиот бенд (“Лала-лала-лала-лалуо”).

Сите ќе се сеќаваат на ова издание на “Д фестивал”, бидејќи тоа беше одлично поминато време. Ова беше прв фестивал за нашите нови ЕВС волонтери, но не и последен. Се среќаваме со многу интересни луѓе и тоа на само почеток на нашето меѓународно пријателство!

 

Автор: Ајсен Брагин

 

Related posts

%d bloggers like this: