Кипар – крстопат на континентите

Островот каде што многу култури се мешаа заедно создавајќи интересна мозаична култура, за жал, исто така, предизвика премногу политички интереси да се суди, што резултираше со се уште грчки-турски конфликт.

Работи што можеби не ги знаете за Кипар ако едноставно ја пребарале брошурата за одмор:

DSC_0012

1 .Всушност, островот содржи две одделни земји: Република Кипар, единствениот кој е меѓународно признаен и Турската Република Северен Кипар, признаен само од Турција.

  1. Разликата погоре доведе до конфликт и 11-годишно насилство меѓу заедниците, кое започна во 1963 година.
  2. Жителите на Кипар се нарекуваат Кипарци и se разликуваат едни од други кипарски Грци и Турци, иако според ДНК-тестот направен во 2017 година, тие доаѓаат од единечен татковски генетски базен од локално потекло, што ги прави навистина блиски генетски.
  3. Иако Британија ја напуштила својата колонија во 1960 година, сепак може да најдеме знаци на нивното минато присуство. Британците го оставија своето наследство или можеби нешто што го сметаат за најдобро значење: приклучоци, лева страна и паб-култура.
  4. Кипар има свој мал рудник за сол, соленото езеро Ларнака за време на летната сезона се претвора во солен десерт покриен со дебел слој на кристали, кој од далечина може да изгледа како снежен пејзаж.
  5. Иако Кипарците зборуваат грчки, тие имаат свој дијалект кој се разликува од модерниот грчки континент, како од географски причини, така и од различни влијанија предизвикани од повеќе инвазии.
  6. Кујната е мешавина на грчки и турски влијанија, традиционалното сирење е халуми, повеќето од слатките имаат турско потекло, Кипарците исто така произведуваат сопствен висок дух – живанија – што влијаеше на многу туристи кои се кријат во сенката еден ден по потрошувачката.
  7. Затворот на зони на Обединетите нации беше отворен во 2003 година, а луѓето што биле избркани од своите домови пред 29 години конечно може да се вратат за да ги видат своите родни места кои останале.
  8. Никозија е единствениот главен град во светот што го делат две земји.

10.Историската меморија е толку вкоренета во менталитетот дека дури и втората или третата генерација на прогонетите се нарекуваат бегалци.

Турската окупација сé уште е во тек; Политиката вештачки дели еден остров и луѓето што го населуваат.

 Александра Гжиб

Related posts

%d bloggers like this: