Monthly Archives: September 2017

Јужна Африка

Јоханесбург и КејпТаун Јужноафриканската република, или како што локалците сакаат да ја нарекуваат со сленгот„Мзанси“, може да биде навистина прекрасно место – ако сте на вистинските места, секако! Како и секоја држава, Јужноафриканската република има и добри, и лоши страни, но јас ќе се фокусирам на добрите, бидејќи оваа држава има навистина многу работи да […]

South Africa

Johannesburg & Cape Town The Republic of South Africa, or as the locals like to call it in slang, “Mzansi”, can be a truly amazing place – if you are in the right places of course! Like every country, it has its good and its bad, but I will concentrate on the good because there […]

Игра на тронови: реалност или фикција?

  Кога за прв пат слушнав за оваа серија, мислев дека тоа е виртуелна или компјутерска игра, неговото името сигурно звучи како него. Потоа сфатив дека токму тоа е телевизиска серија врз основа на романите напишани од Џорџ Р.Р. Мартин, па во мојот случај, информациите во врска со “Игра на тронови” дојдоа преку ТВ-сериите, не […]

Youth exchange “Teen healthy relationships” in Ireland

             From August 29 till September 4, five VCS members attended a youth exchange in Ireland. Together with them were people from five different countries, naming Greece, Turkey, Serbia, Croatia, and Ireland. The topic of the exchange was ‘Teen healthy relationships,’ and the participants got deeper into the relationship issues. They discussed about different forms […]

Free EVS placements on VOICES magazine project!

Dear partners and potential EVS volunteers, Volunteers Centre Skopje is announcing that we have four (4) free places for EVS volunteers, on our project “Youth Magazine VOICES”, starting from May/June 2018, in duration between 9-12 months (depending on the interest of the candidates). In the documents attached you can find more information, regarding the project […]

Shkëmbimi i të rinjve “Teen Healthy Relationships” në Irlandë

Nga data 29 Gusht deri më 4 Shtator 5 anëtarë të VCS-së morën pjesë në një shkëmbim rinor. Bashkë me ta ishin edhe pjesëmarrës nga 5 shtete tjera si Greqia, Turqia, Sërbia, Kroacia dhe Irlanda. Tema e shkëmbimit ishin Lidhjet e shëndosha dhe pjesëmarrësit u fokusuan në problemet me të cilat ndeshemi nëpër lidhje. Ata […]

Младинска размена “Teen Healthy Relationships” во Ирска

  Од 29 Август до 4 септември, петмина членови на Волонтерскиот Центар Скопје беа испратени на младинска размена во Лимерик, Ирска. На истата размена учествуваа и Грција, Турција, Србија, Хрватска и секако домаќините, Ирска. Темата на младинската размена беше „Здрави односи/врски“, а сите учесници ја имаа можноста за време на размената преку различни работилници да […]

Повик за Волонтери на веќе Одобрен ЕВС проект во Романија!

Почитувани, Ви објавуваме повик за ЕВС волонтери на проект во Романија, подолу можете да ги најдете потребните информации: – Две слободни места за ЕВС волонтери од Македонија, на долгорочен ЕВС проект во Арад, Романија, со времетраење од 7 месеци (01.11.2017 – 01.06.2018). Доколку сте заинтересирани да бидете волонтер проектот во Романија, ве замолуваме да не контактирате на нашата мејл […]

Media Literacy workshop + Voices

Почитувани, Ве покануваме да ни се придружите на работилницата за авторски права, лиценцирање, истражувачко новинарство, дизајнирање и развивање идеи за статии што ќе се оддржи во вторник – 26 септември (17.30 – 19 часот) и среда – 27 септември (17.30 – 18.30 часот). Магазинот ВОИСЕС е отворен за нови пристапи, нови пишувачи, всушност, за сите […]

Индустријализам во нашиот дом

Во последните неколку години индустрискиот стил на мебел го презеде светот со неговата автентичност, минимализам и модерен дизајн. Баровите, рестораните и продавниците го обожаваат и го користат се почесто и почесто во последно време, особено затоа што има едноставен а сепак стилски изглед кој го привлекува вниманието на посетителите. Но кога станува збор за индустриски […]

Industrial style at our homes

Over the last few years industrial style furniture has taken over the world with its authenticity, minimalism and trendy design. Bars, restaurants and shops love it and use it much more often lately especially because of its simple yet stylish appearance that attracts customers. But when it comes to the industrial style in our homes […]