Игра на тронови: реалност или фикција?

 

17880197_10155249647428024_1359683512713341335_o

Кога за прв пат слушнав за оваа серија, мислев дека тоа е виртуелна или компјутерска игра, неговото името сигурно звучи како него. Потоа сфатив дека токму тоа е телевизиска серија врз основа на романите напишани од Џорџ Р.Р. Мартин, па во мојот случај, информациите во врска со “Игра на тронови” дојдоа преку ТВ-сериите, не преку романот кој најпрвин мислам дека е многу веројатно во овие модерни времиња кога трошиме повеќе време на филмови / телевизија, наместо да читаме книга.

Како и да е, кога прв пат слушнав за тоа, воопшто не ми беше привлечно. Особено фактот дека тоа е блокбастер, дека `сите` се вљубени во него и дека всушност е најстариот симнат серијал на Utorrent досега! Обично сакам филмови и серии кои се малку скриени од јавноста бидејќи секогаш има двојно значење, резултатот на реалниот живот, поврзаноста и филозофијата во неа. Навистина мислев дека “Играта на тронови” е само друга приказна базирана на фантазијата  како на пример Хари Потер, која мене воопшто не ми се допаѓа (се извинувам на фановите на овие филмови, но навистина, како може да го гледате Хари Потер.

Моето патување кон “зависник” од оваа серија започна откако го посетив Дубровник минатиот ноември. Како што можеби веќе знаете, Дубровник е едно од местата каде што беше снимен филмот “Игра на тронови”, стариот град беше полн со постери и реклами во врска со тоа, добрата стара школа за правење пари од реклама :).  Сепак, имаше друго место кое конечно ми се сменило во врска со серијата – Замокот на Клиш, близу градот Сплит, каде што беа направени и некои снимки. Тоа е волшебно место! По моето враќање дома, решив да му дадам шанса, како и секој “нормален” балкански човек, ја гледав првата  сезона онлајн и “игрите” започна, епизода по епизода. Веројатно ја гледав првата сезона за време на еден викенд, потоа дојде вториот, третиот, четвртата сезона, петти, шестиот … Сега чекав во понеделник да дојдам, за да ја гледам следната епизода од Сезоната 7.

Poznań_Pyrkon_2015_Game_of_Thrones_Gra_o_Tron_HBO (1)

Од почетокот на мојата “зависност” на оваа серија, почнав да се прашувам зошто оваа содржина е толку привлечна за мене. Зошто ме натера да го гледам одново и одново? Мислам дека сфатив еден од можните одговори:  тоа е совршена комбинација помеѓу минатото, сегашноста и фикцијата! Преку дизајнот на ликовите во оваа серија, авторот, а особено режисерот / сценаристот ни дава неколку работи: прво, нè потсетуваат на некои вредности, принципи, искрена љубов и чест присутни во однесувањето на луѓето во серија , карактеристики кои не се толку лесно да се најдат во нашиот секојдневен живот и интеракција со други луѓе, во нашите глобални општества. И мислам дека луѓето навистина ги немаат овие вредности, искрена љубов, принципи и чест. Како втора карактеристика, тие вешто ни ја испраќаат пораката дека многу честа појава, чекори за повлекување, сурови и злобни луѓе се владетели на нашето општество, а голем дел од нивните злосторства се уште поминуваат неказнети, што е повторно реалноста на нашите општества. Низ серијата исто така ни ја пренесуваат суровата вистина дека не секој човек се раѓа еднаков и сите ние не добиваме еднакви шанси во животот. Третата многу важна карактеристика е вклучувањето на, како што ја нарекувам “вистинска” фантазија, бидејќи повеќето од настаните и ликовите / чудовишта / суштества се земени од Епс, антички приказни, бајки и други извори, создадени со мешање на не-објаснето реалните животни ситуации и имагинацијата на човештвото.

Јас навистина сум вљубен во Игра на тронови… а ти?

AdamFoster, flickr

Автор: Ѓоко Вукановски

 

Related posts

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: