Month: October 2017

Children laugh

Volunteer Centre Skopje made a decision to send me to Kumanovo for visiting another NGO organization “MultiKulti” for gaining new work experience with local children. I took a bus from the main station in Skopje at 08:30 and I was in Kumanavo at 09:15. Unfortunately, my phone died […]

Калинка-Малинка

Минатата недела во Скопје се одржаа Денови на руската култура во организација на Амбасадата на Руската Федерација во Република Македонија и Росотрудничество. Во нашиот град имавме два неверојатни концерти со талентираните руски уметници. Влезот за сите заинтересирани граѓани беше слободен и двата концерта беа полна куќа на луѓе. […]

Kalinka-Malinka

In the last week in Skopje we had Russian Culture Days organized by the Embassy of Russian Federation in Republic of Macedonia and Rossotrudnichestvo. In our city we had two amazing concert with talented Russian artists. Entrance for all interested was free and both concerts were a full […]

Магазинот „Воисес“ – член на Мрежата за медиумска писменост

Здружението за волонтеризам Волонтерски центар Скопје, односно Младинскиот магазин „Воисес“, во четвртокот стана 36. член на Мрежата за медиумска писменост на Република Македонија. Коалицијата е создадена со цел да ги олесни комуникацијата и консултацијата меѓу различните субјекти во земјава, кои работат на подигнувањето на нивото на медиумска писменост […]

Локални активности – Октомври 2017

Крајот на октомври се надѕира, зарем не е дојден моментот да сумираме што сме правеле месецов? Тимот на Волонтерски центар Скопје имаше полн распоред, летото заврши, есента пристигна, но поимот здодевност за нас е непознат. Месецов започна со учество на тројца волонтери на среднорочен ЕВС тренинг, по кој […]

Local activities October 2017

The end of October is approaching, isn’t it time to sum up what happened this month?   VCS team stayed busy, as soon as summer ended and September kicked in, boredom is an unknown term. October started with three of volunteers attending mid-term EVS training, energized after the […]

Волонтерски активности во Прилеп

Изминатиот викенд, нашите волонтери Александра Грзиб и Крис Маикен беа во Прилеп, каде што учествуваа во активностите на партнер – организациите „Инфо СЕГА“ и Младинскиот совет Прилеп. Во продолжение ви ги пренесуваме нивните импресии. „Патувањето започна во седум часот наутро кога се вклучи алармот. Тргнавме кон автобуската станица […]

Volunteers in Prilep

The journey started with a 7am alarm clock wake up. We then headed to the station to board the bus to the town with the monkey story behind it known as Prilep. Once we got there we met up with the Italian EVS volunteers who are based there […]

Добредојде Антоан, француски волонтер кој зборува четири јазици

Здраво! Моето име е Антоан, доаѓам од Франција, поточно од областа Бретања, но најчесто живеев надвор од татковината. Имам 21 година и тукушто дипломирав Европски студии во Мастрихт, Холандија. Покрај француски и англиски, зборувам, или, се обидувам да зборувам и германски и холандски јазик. Сакам да откривам нови […]