Архитект со импресивна привлечност: Петар Муличковски

20171003_160412

Еден од најзначајните македонски архитекти е Петар Муличковски. Во својата долга кариера, создаде дела во речиси сите архитектонски типови. Најголемо влијание во неговата работа имаше докторското истражување што го правеше за најдобриот на сите времиња – Френк Лојд Рајт. Во една од неговите последни фази, мајсторот Рајт бил под влијание на автентичната народна архитектура од различните индијански племиња. Неговата главна цел беше да го организира просторот на начин како што тоа го правеа примитивните градители – во спонтан и функционален начин, што го доближи до тогаш преовладувачкото движење во архитектурата – функционализмот. Тој ги користел автентичните бои, орнаменти и сите видови украси, кои, исто така, биле инспирирани од оние на американските племиња, првенствено од сликите од песок. Исто како и неговиот голем ментор, Петар Муличковски, како свод на инспирација за неговите дизајни, ја користеше автентичната архитектура – македонската куќа и фолклор. Во меѓународните периодични изданија, овој архитект е привлечен како еден од најрелевантните легати на големиот господар.

Роден е во 1929 година во Прилеп; во 1949 година станува студент по архитектура на Универзитетот во Љубљана под менторство на Едвард Равникар. Потоа, продолжува со своето образование во многу исклучителни бироа за архитекти. Таков бил неговиот постдипломски престој на Универзитетот во Калифорнија во Беркли, каде што работел на проектот „Студија за надворешно прстен на заливот” и на овој универзитет тој ја дал својата специјализација за регионално-просторно планирање во 1964 година. По ова, продолжува со напредните студии – преку своето истражување на Универзитетот во Харвард Масачусетс, во Архитектонскиот студио на Френк Лојд Рајт во Аризона, на Факултетот на Мис ван дер Рохе на Чикашкиот институт за технологија во Илиноис и во студиото на Чарлс Ијс во Чикаго.

20171003_161842

Еден од најнапредните дизајни на Петар Муличковски, е изградбата на Универзитетската библиотека “Климент Охридски”, што исто така е под влијание на дизајните на Рајт, главно од неговата куќа во Аризона – каде што боите од природен камен и песок се доминантни. Просторот во куќата на архитектот е организиран по должина, бидејќи на својот крај има простор за седење без прозорци, така што природната циркулација на воздухот е добро искористена и нема потреба од климатизација. Муличковски го постигнал тоа со боите од тули, кои алудираат на македонските средни фасади со големи тераси. Бев од оние што соработуваа со амбасадата на САД за да можеме да го заштитиме дизајнот на овој голем архитект. За жал, за време на мојата фотосесија, забележав дека недостасува донација на пиедестал од амбасадата, која беше ставена во библиотеката во врска со Френк Лојд Рајт. Исто така, недостасува рачно напишаната песна од поетот Вистан Хју Оден, која ја напиша во чест на оваа земја. Поемата беше настрана од неговата биста.

20171003_162007_LLS

Related posts

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: