Калинка-Малинка

Минатата недела во Скопје се одржаа Денови на руската култура во организација на Амбасадата на Руската Федерација во Република Македонија и Росотрудничество. Во нашиот град имавме два неверојатни концерти со талентираните руски уметници. Влезот за сите заинтересирани граѓани беше слободен и двата концерта беа полна куќа на луѓе.


На 25 Октомври  се одржа свечена церемонија посветена на отворањето на деновите  на културата на Русија со рускиот амбасадор Олег Щербак и со македонскиот министер за култура Роберт Алаѓозовски.  По официјалниот дел сите гости  имаа можност да ја  посетат изложбата “Епоха на Григорович” и  концерт на рускиот фолклорен хор “Пјатницки”. Целиот театар беше полн, а некои од луѓето дури и немаа стол за седење. Но, некои од нив отидоа на најгорниот кат, останаа таму еден и пол часа и уживаа во прекрасните вибрации. Сите девојки и момчиња го размрадаа  Македонски Народен Театар со традиционалните руски песни, музиката и танцот кои ги претставија. Кога музичарите започнаа да ги свират песни “Катјуша” и “Калинка-Малинка”, сите врескаа “БРАВО” и плескаат во текот на целата  песна. Ова е најпопуларен традиционален руски звук во светот од XX век.

На 26 октомври се одржа концерт на солистички уметници во Македонската Филхармонија. На оваа ноќ имавме руски виртуоз на вокал Василиса Бержанскаја, виолина Олга Артемна и виолончело Рустем Хамидтулин соработка со локалниот оркестар  под раководство на Бисера Чадловска. Овој концерт беше одличен. Две ноќи со незапирливи плеќи. Културниот ден ги спојува сите луѓе заедно и затоа забораваме на нашата политичка позиција или приватни проблеми.

(Фотографијата се превземени од  Фејсбук страната на Амбасадата на Руската Федерација во Република Македонија).
Автор: Аисен Брагин

Related posts

%d bloggers like this: