Луди за салса

24623838_10211117888125436_108767035_o

Сѐ додека вие се прашувате, луѓето се среќни да танцуваат. Кога танчерите ќе се соживеат со танцот, тоа е сензуално на подиумот.Сабота вечер во Скопје, ние сме во клуб и местото е полно. Сите изгледаат добро облечени и добро расположени. Многу луѓе се насмеани, занишани. Само гледајќи ги како танцуваат, можеме да чувствуваме добра атмосфера и енергија насекаде. Но, тоа не е клуб како и секој друг, тоа е латино клуб! Атмосферата е исполнета со салса, бачата и кизомба. Мажите бараат жени да танцуваат. Не е важно за возраста, искуството на танцување, изглед, националност или нешто друго.Во толпата луѓе што танцуваат можеме да видиме професионалци и почетници, сите се забавуваат. Во почетокот тоа беше доволно само да се види, но сега салса не предизвика и премногу сакаме да танцуваме. Затоа решивме да одиме на салса часови. Ние го одбравме КаДанце  како танцов клуб бидејќи не е далеку од нашата работа и слушнавме дека тоа е добро место. Таму ги запознавме Ико и Кејт, нашите инструктори за салса. Прашавме неколку прашања за културата на латино танцот во Македонија, бидејќи од тука сме, навистина се прашуваме зошто е толку раширено! Овие видови на танцување започнаа пред околу 50 години. Ико сметаме дека причината зошто станала популарна во текот на годините, е тоа што се менуваат танцовите стилови. На пример, секогаш има нови стилови во бачата, нови стилови во салса, нови стилови во кизмоба … поради овој занес за латиното, многу луѓе сакаат да отворат танцови училишта. Значи, тука можеш да најдеш многу места во Скопје, но за жал сите не се добри. Во некои училишта, инструкторите навистина немаат соодветна техника, некои само учат преку гледање видеа на ЅоуТубе. Па бидете внимателни кога ќе го одберете вашето училиште за танц, изберете добар клуб за да бидете добра танчерка.

КаДанце пред три години ја отвори Катерина Стојковска. Ико работи со неа од самиот почеток. Заедно организираат навистина добри латино забави во Скопје. Некои од нив вклучуваат забави во Цаса Цубана, Сензуални ноќи и Партија на староградски латино на Алуре Бистро. Овие партии се навистина популарни и обично многу полни. Таму, скоро сите ги знаат сите, бидејќи тие се таму многу пати. Со текот на времето, таа создаде како заедница на култура на латино танц. Секој пат кога ќе одиме на овие забави ние се чувствуваме добредојдени. Дури и од првиот пат отидовме таму луѓето беа толку топло и пријателски. Тие побараа од нас да танцуваме, но сѐ уште бевме срамежливи и не знаевме како да танцуваме без да се чувствуваме смешно. Исто така, бевме толку фасцинирани и маѓепсани од начинот на кој се движат. Неверојатно е колку и музиката ги тера луѓето да ги превртуваат колковите без да го осознаат. Става насмевка на нашите лица, само размислувајќи за тоа. Од прв пат тоа беше како дрога, бидејќи еднаш имавме вкус на тоа, ние постојано се враќавме за уште и сè уште го правиме.

24726211_10211117903365817_1478583113_o

Потоа сакавме да знаеме зошто Ико преферира латински стилови на танцување на други луѓе како хип-хоп или современи … Изненадувачки рече дека можете да го измешате секој вид танц во латински танц и затоа му се допаѓа најмногу. На пример, ние сме сигурни дека не знаете дека може да се стави движење на хип хоп во салса! Ико лично сака да ја користи бачатата секој пат кога тој танцува. Станува збор за вашиот стил на танцување, секое тело има свој стил. Дури и денес, танцовата култура се уште расте. Во КаДанце се обидуваат постојано да внесуваат нешто ново со одење на семинари и да научат повеќе за да го доведат овде во Скопје. Она што тие го носат тука, ја прават културата на танцот пошироко распространета преку часовите и забавите. Иако Катерина и Ико се професионалци, тие сè уште се отворени за да научат за танцот и да го споделат своето знаење. Но, за кого е добар овој танц? Тоа зависи од лицето. Некои луѓе полесно учат, некои подолго време. Но, ако тоа е нешто што го сакате, ќе го направите да работи. Не постои правило да се каже дали е за овој тип или за тој тип на лице. Добро е за секого онолку колку што сакате и вие сте мотивирани. Карактеристиките што треба да ги имаат како добра танчерка е напорна работа прво и основно. Потоа, истражувајќи за да научите нови чекори или бројки, оставете го отворен ум бидејќи има нешто ново да се научи секој ден. Добро, па мора да одиме бидејќи имаме салса класа, но ние се надеваме дека ќе ве видиме во следниот латино “caliente” дел. Прашавме, зошто културата на латино танцувала толку многу во Македонија во текот на годините. За Ико, одговорот е едноставен, бидејќи е социјален, секој може да игра.

24550264_10211117888645449_2070566940_n

Исто така, не треба да имате кореографија, не треба да ги паметите чекорите и ништо не е во одреден поредок на движење. Можете да направите што сакате. Вие сте слободни.

Chloe Dumeusois

Christopher Maiken

 

Related posts

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: