ЖИВОТОТ ПРОДОЛЖУВА

Целиот свет ја знае приказната за Нора Додевска, која ја запознала нејзината љубов на македонско-српската граница, кога била бегалец од Ирак а тој полицаец. Овој начин на љубов започна многу брзо и секој би сакал да ја следи таа приказна. По речиси две години животот на Нора се промени за 360 степени. Минатите ситуации речиси останале во минатото.

DSCN4678

ПРИКАЗНА ЗА БЕГАЛЦИТЕ

На почетокот бев дел од Црвениот крст и им помогнав на многу други бегалци. Всушност, тоа беше многу голема промена во мојот живот кога почнав да ги гледам бегалците и како се чувствуваат тие. Имав многу проблеми со наоѓање луѓе да бидат преведувачи на сите јазици. Бев таму 6 месеци. Тоа ме направи толку среќна, бидејќи ги гледав насмевките на луѓето. Најмногу наградува работата што некогаш сум ја направила. Во тоа време јас сеуште работам во бегалскиот камп Табановце на границата на Македонија и Србија. Но, јас се ја напуштив работата во еден момент, бидејќи јас забременив. Кога имав повеќе време, ги повикав да кажам дека би сакала да се вратам на работа. Затоа ми рекоа дека можам да започнам со Министерството за бегалци и таму сум преведувач. Лесно ми беше да најдам работа во Македонија за мене, бидејќи знам многу на јазици. Мојата работа е трпелива и навистина тешка.             Бегалците доаѓаат тука и се премислуваат за престојот во Македонија. Понекогаш тие се во неволја, но бидејќи луѓето се третираат убаво сакаат да останат. 99% сакаат да одат во голем град. Повеќето сакаат да одат во Австрија и Шведска. 1% сака да остане во Македонија. Секогаш си поставувам прашања: “Може ли сите да одат во Европа? Кој може да оди во ЕУ? А кој не може? “. Бидејќи многу луѓе бегаат од навистина лоши ситуации. И ова се луѓето кои можат да останат во друга земја. Но, луѓето што доаѓаат од економски причини не можат да останат. Некои луѓе доаѓаат во кампот за да избегаат случајно од кампот за бегалци. Јас не сум гранична полиција. Јас само им давам информации за правни работи. Последен пат имавме семејство во Србија и имаа проблеми со авторитетот. Имав една шок ситуација во кампот. Во 2016 година дојдов во Грција како бегалец. Мојот начин за бегалци започна од Ирак, кога се преселив во Турција, за да дојдам во Грција. Во нашиот брод беше со премногу луѓе и сите се плашеа. И кога стигнавме таму се се  сврте кон нормално. Но, во Грција видов сè. Патувавме законски, бидејќи нашиот град имаше лоши ситуации. По Грција отидовме на 15 000 бегалци во кампот со (име). И тогаш забележав затоа што сум русокоса (за мојот изглед) и дека можам да зборувам многу на јазици. Затоа почнав да волонтирам во кампот. Поради моите јазични вештини ми беше побарано да помогнам. Многу луѓе побараа помош. Преведов за повеќе од 10000 луѓе во Грција. Во Македонија преведов повеќе од 2000 луѓе. Имав 19 години кога започнав. Јас никогаш не студирав преведување. Сите јазици на кои можам да зборувам се: авганистански, фарси, курдски, арапски, турски, марокански, англиски и малку корејски и македонски. Голем дел од овие јазици научив на интернет или на телевизија. “Волонтер вреди дваесет притисни мажи” – можам да кажам дека е за мене и за другите луѓе, кои се обидуваат да им помогнат на луѓето во потребните. Ние им помагаме на луѓето со нашите срца.

СИТЕ НИЕ СМЕ ЛУЃЕ 

Прво, кога ме гледаат со голема насмевка во нивното лице. Понекогаш дури и сакаат да фотографираат со мене. Тие велат: “Погледнете ја! Таа е девојката од ТВ цело време “. Многу ми се допаѓаат. Јас никогаш не ги запознав луѓето кои беа непристојни за мене. Сите луѓе беа толерантни и пријателски. Ги земам луѓето како што се. Ми кажуваат дека  им давам добра енергија. Ми се допаѓа мојот град Куманово. Најдов многу пријатели овде. И ние понекогаш се дружиме и одиме на забави или кафуле, прошетка итн. Имам многу добро друштво. Понекогаш се чувствувам во Македонија како, како дојдов тука. Моите пријатели ми кажуваат дека сум паметна и силна, и за ова можам да се прилагодам насекаде низ светот.Не патував низ Балканот, затоа што сега имам син и се вика Иља. Донесов одлука да му дадам меѓу муслиманско и христијанско име. Многу земји го имаат ова име, па поради тоа ми е толку убаво. Тоа е поврзано со многу религии и земји. Мојот син е како ангел. Тој има само 6 месеци, но тој е толку умен и толку симпатичен. Поради моето дете, не сакам да патувам толку многу оваа година. Кога некој ќе праша “Што очекував од мојот син?”. Одговорам “тој може да направи што сака”. Но, се надевам дека моето дете ќе биде волонтер и еден ден и ќе биде со отворени мисли.  Мојот голем сон е да имам своја сопствена организација еден ден, а во Ирак ќе ја имам главната канцеларија. Сакам да им помогнам на многу луѓе низ целиот свет. Во бегалските кампови има големо прашање за преводот. На пример, кога луѓето имаат медицински проблеми, а лекарите не ги разбираат бегалците. Имав едно време навистина страшна приказна, кога еден бегалец влезе во медицинскиот шатор во кампот и докторот му даде неточен лек со некои погрешни компоненти и пациентите може да умрат откако ќе го употребат. Но за среќа бев во исто време на истото место. Ја повикав полицијата, а подоцна и овој лекар кој не ги почитуваше животите на бегалците беше отпуштен. Мислам дека направивме точна одлука, бидејќи сите луѓе живеат, не е важно од кој социјален тип има, има право на добра медицинска помош. Останувам со мојата идеја: “Сите ние сме луѓе, не промрморуваме која боја на кожа или религија ја имате. Понекогаш ни треба некоја помош но животот на секој човек е важен.

23114748_355714591518310_315918292_n

СЕМЕЈСТВОТО И ДРЖАВИТЕ

Би сакала да ги посетам моите роднини и стари пријатели во Ирак. Многу ми недостига мојата земја. Ја пропуштам храната што ја направила баба. Многу уживам во готвењето со семејството и роднините. Работев во продавница, а исто така сум професионален шминкер, а исто така и фризер. Го научив од YouTube видеа. Шминка ми треба само неколку часа да се направи. Имав 18 години кога почнав да работам. Живеев со мојата баба. Понекогаш ми недостига, но многу сум среќен со мојата работа сега во Куманово. Затоа што навистина сакам да работам со деца и да им помагам на луѓето. Операцијата продолжува ирачката слобода. Се надевам дека ќе одам еден ден назад со моето семејство. Токму сега моето семејство живее во Германија. Мојот брат и сестра зборуваат 5 јазици. Тие зедоа германско државјанство. Ако одам во Германија, можам да земам германско државјанство. Мајка ми е 41, татко ми 48, брат 12 и сестрата 8. Мојот брат и сестра навистина ги изучуваат јазиците. Дури го научиле и македонскиот јазик, уште подобро од мене. Видов како се играат со некои локални деца во бегалскиот камп и се обидуваат да разговараат со нив. Јас сум толку горда на мојот брат, кој им помага на другите бегалци преведувајќи на англиски нешто од арапски и курдски. Тој им помогна на неколку луѓе. Нашите родители не научија како да комуницираме со луѓето и како да бидеме убави кон другите луѓе. Татко ми секогаш има најголема насмевка на лицето и тој секогаш споделува со други и истото минува и со мајка ми. Ако тој има 1 евро во џебот, а други немаат ништо, татко ми ќе ги сподели овие мали пари со други. Ова е кредо за неговиот живот. Имаме неколку главни правила: не суди ги луѓето според нивниот изглед и религија. Бидете отворена личност. Помогни им на другите и размислете за срцето на личноста, а не за нивниот изглед. Сите сме родени во овој свет исто и сите ќе умреме еден ден. Ние само луѓе. Ние сме исти … Бог е само еден!

АДАПТАЦИЈА И АСПИРАЦИЈА 

Всушност, кога стигнав овде, размислував и за бегалците како и за сите други (границите треба да бидат затворени и сл.). По два дена во Македонија сè се смени во мојот живот. Кога дојдов тука мислев дека можеби ќе биде страшно ако останам тука, не знам никого овде. Но, откако го видов бегалскиот камп и дека се добри луѓе, моето мислење за бегалците се промени. Ми рекоа дека ако останам тука, ќе има многу работа за мене и решив да побарам додаток да останам (животот овде е многу едноставен). Тие никогаш не ме натераа да се чувствувам како бегалец кога бев тука. По 2 години се чувствував како локален. Мислам дека македонскиот јазик беше прилично тешко од самиот почеток. Го научив во мојот дом и всушност почнав да разговарам со локалното население затоа што е подобро да се научи на овој начин. Од почетокот се обидов да им објаснам на сите бегалци за разликите меѓу Европската унија и муслиманските земји. Велам за демократскиот ум и различноста на културите во секој член на овој сојуз. Кога одиме во друга земја како бегалец, треба да ги почитуваме сите религиозни, законски и културни чувствителности. Голем дел од луѓето го разбираат тоа, но ако некои од нив не ги почитуваат основните правила и немаат вистинска причина да бидат бегалци, немаат многу шанси да дојдат во ЕУ. Во местото на живеење треба да ги учиме локалните јазици, општествената психологија, културата на нацијата и Уставот. Кога одите во Европа, треба да знаете – европските луѓе не ја поттикнуваат својата култура во нашите земји, и ние не треба да ја притискаме нашата култура на нивната територија. Ова е главната точка за постигнување рамнотежа меѓу бегалците и ЕУ. Ги сакам сите луѓе и се обидувам да им дадам од оваа атмосфера на другите.

Ann Aro

Aisen Bragin

Translator: Александра Крстевска

Related posts

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: