Замрзнат колос

леден брег, танцување на прима балерини, арки и подморници, архитектурата на градот е многу повеќе од очекуваното.

Темнината, еластичните фигури произлегуваат од опскурноста, започнува играта на светлата и сенките, рефлекторите го следат движењето на танчерите и зградата им се придружува во актот. Балет е уметност каде што движењето, минимализмот и леснотијата се бројат, исто како и во архитектурата. Иако навидум различни, тие имаат многу заедничко, покажаа дека импресионираат. Поединецот може да ја украде изведбата, но ако не се усогласи со околината, конечниот ефект ќе биде оскуден; тоа е толпа или околина која може да му даде карактер или да обезбеди соодветна позадина за да светат.

1141203215_89be162268_b

Не само што дејствува самостојно туку и неговото поставување. Македонскиот локалитет “Опера и балет” се наоѓа во зграда која не се одвојува од архитектонски од нивото на европските концертни сали, речиси како да е предок на Оралово Орахоусет. Бидејќи двете згради ја рефлектираат својата конструкција на ледени плочи лебдат над површината на водата, тие посебно се издвојуваат со нивната геометриска форма од околината. Динамичните линии на градба се усогласуваат со спектарот на движење што се одвива во неговата внатрешност. За жал, Скопската Опера е изгубена меѓу неокласичните згради, со цел целосно да се открие; треба да притиснете помеѓу музите за да го видите неговиот ансамбл. Креаторите: Кацин, кнезови, Шпиндлер и Уршиќ немаат што да кажат за нарушување на нивниот оригинален план. Првичниот архитектонски изглед беше искривен и поплавен од псевдо-античкиот урбан колаж; прима балерина од Скопје повеќе не може да блесне.

Добриот проект може да се препознае со фактот дека во публиката нема лошо место, салата дизајнирана во 60-тата година, нејзиниот футуристички преглед, заобленост на фотелји и нивното обојување го потсетуваат стилот на ерата, ѕидовите на тел јасно се издвојуваат од сеприсутната белина. Аудиториумот останува луциден и минималистички; исто како и остатокот од конструкцијата што динамичното тело е многу експресивен како зградата да замрзна во позицијата. Дијагоналните линии значително го издвојуваат просторот, благодарение на нив, иако се добри, Операта не ги победува. Внатрешноста е осветлена од белината која го зголемува впечатокот за просторност. Сè што ја прави операта скриен дијамант на градот.

Културен-центар-МОБ-макета-МАРХ

И покрај фактот што земјотресот во 1963 година предизвикал многу штета, може да се каже дека во однос на архитектурата, тоа е катарза за градот што може да се обнови. Кратко време по трагедијата, беа објавени меѓународни натпревари од различен вид, во 1960 година беше освоен проект на Office 71, кој следеше со изградбата на Културниот центар (подоцна опера) во 1979 година. Оваа реализација се интегрира во генералниот план на KenzoTange за реконструкција на Скопје по земјотресот. Иако голем дел од планот никогаш не бил реализиран, дури и од опис на проектот, е видливо дека првичната визија беше вознемирена од Скопје 2014 година, која ги уништи плановите на Tange и Office 71, затворајќи го просторот и отсекувајќи го од урбаното ткиво. Наместо да се шири пред минувачот, областа се задушува. И зградата инспирирана од Каспер Дејвид Фридрих “Мразот на мразот” се губи во колонада, преплавена од грчките музи.

Планот на Кензо бил простраен и би го обликувал Скопје како добро организиран, модерен град со отворени области. Скопје, како една од неколкуте европски метрополи, може да покаже доста збир на згради во духот на футуризмот, брутализмот и функционализмот. Архитектите се фокусираа на обезбедување на соодветна количина на светлина и простор за граѓаните, преку изградба на објекти кои ги претставуваат нивните функции во изградбата. Прошетај низ Скопје вреди да се извлечеш од златниот кич, за да ја цениме авангардна архитектура на главната пошта, транспортниот центар, студентските домови и универзитетот, лишени од украси создаваат доста специфичен пејзаж на колос потсетувајќи ги гигантски подморници со овални прозорци. Во планот на Танге овие величествени гиганти требаше да лебдат по ново поставената оска на отворањето на градот од страна на Градската порта и затворени од Градскиот ѕид на блокови на станови околу стариот дел на градот, повторувајќи го традиционалниот модел на средновековно планирање. И покрај тоа што овој урбан експеримент делумно беше неуспешен, визионерската концепција за Танге сеуште остава впечаток, под слој на стирополот постои вистински дух на модерниот град што требаше да го направи Скопје, би било зачудено да го пропуштиме.

Александра Грзиб

Related posts

%d bloggers like this: