Новороденче

DSC_0129

Тенковите, воената и опасната зона – како Косово не е ништо од тој вид.
Косово, забранетата земја, опкружена со мистерија и предрасуди кои висат во воздух. Земјата што според она што го велат, кога ќе ги преминеш границите, никогаш нема да се вратиш назад. Земјата со лоша репутација; мафијата, дрогата, киднапирањето, пукањето, трговијата со органи и други кривични дела. Земјата распарчена од конфликтот како дете на разведени родители, виси помеѓу Србија и Албанија.

Како дете од деведесеттите години, Косово длабоко го впиша писмото во моето срце. Не разбирав голем дел од балканската политика на 8 години. Погледнав низ вратата на дневната соба со забранети вести, за возрасни само во тоа време. Сеќавањето што е заглавено во мојата глава ги покажува само тенковите, косовскиот конфликт и борбата за независност која во детскиот наивен ум само може да предизвика сочувство. Надоместок од мартирологијата на Втората светска војна на мојата земја, ги чував прстите за Косово, кој не сакаше независност, нели? После тоа, Косово исчезна од вести и делумно од мојот ум. Како дете не знаев многу работи и немав најмала идеја за многу земји, но знаев дека Косово постоеше и само една деценија подоцна, кога почнав со моето независно патување, се вратив кај мене, ненадејната потреба да ја посетите земја која ја освои својата независност на тенкови што во мојата наивност остана минатото на Втората светска војна.

DSC_0052
Преминувањето на границата е ништо друго освен вообичаено, припадниците на ОН и САД не ве поздравуваат, мафијата не чека да ве удрат во сивиот автомобил и да избркате со пискање на гуми. Војната не беше гостин на Косово за некое време, она што го среќавате во градовите е претежно модерно општество, што е патот напред, а други можеби мислат. Скокнуваме во Приштина, тоа е сончев ден, ништо не ме тера да мислам на хорорните приказни што луѓето постојано се повторуваат безгрижно. Главниот град е во изградба, се чини дека постојано расте заедно со нејзиното население, блокови на станови кои никнуваат еден по еден се главниот пејзаж на Приштина. Сегашната слика на градот, заслуга на комунистите, е мошне модерен и не е навистина атрактивен за туристите, бидејќи тие се сигурни дека нема да има минато. Населени од најмладата европска нација со просечна возраст од 27 години, Приштина е жив град. За оние кои бараат знаменитости и привлечност на главниот град, треба да ги намалат нивните очекувања и да ја прифатат Приштина како што е. За да уживате и подобро да го разберете градот, може да поминете со мавтајќи на статуата на Бил Клинтон; потсетник за ангажманот на САД во конфликтот, падна од страна на националната библиотека со единствена конструкција и соседна напуштена црква Христос Спасителот, чија изградба беше вознемирена од настаните од 1999 година. Да се ​​оддалечиш од историјата, прошетај се на булеварот Мајка Тереза, уживајте во макијато, упатете се кон остатоците од чаршијата со своите џамии и длабоко вдишувајте во Гермиа парк.

На крајот од денот, пред да го прегрнете ноќниот живот на Приштина, одвојте момент од Споменикот на млади и новороденчиња и хероинати, треба да ви даде профил на големите моменти и борби во градот. Изненадувачки, со оглед на фактот дека Косово е муслиманска земја, изгледа доста секуларно, жените се облекуваат, како и во секој европски град, следејќи ги трендовите, божиќните светла го осветлуваат булеварот на Мајка Тереза, речиси заслепувачки минувачи. Како што велат локалните жители, тие слават сè, така што има божикен пазар, елка, Глухвајн и германски јазик насекаде, се чини дека речиси како втор официјален. Останувајќи Приштина во раните утрински часови, небото е насликано во портокалова и розова боја, оваа позадина му одговара на статуата на слободата, која се збогува со патникот.

DSC_0123

Следна станица – Призрен, патеката ни носи низ села и градови, пејсажот драстично се менува еднаш по краткото сончење што го отворам очите. Долини исполнети со млечна магла прободена со врвови на минариња, планини остро исечени од небото, и снежни шапки кои ги покриваат самитите, совршена разгледница ако само купови ѓубре не лежат на патот.Призрен е покриен и со магла, се шетаме низ половина буден град. Некако успеа да ги избегне комунистичките модификации, со своите тесни калдрмирани улици, камени мостови, џамии и цркви Призрен ја претставува вистинската душа на регионот.

Тесната локација го прави пејзажот сосема живописен со тврдината која го надгледува одозгора. Постои стар град со шармантни кафулиња и мали продавници, ако го преминеш мостот може да се види стариот амам, изгледа Призрен успеа да воспостави рамнотежа меѓу културната комбинација без да го уништи минатото.Два дена подоцна, го напуштивме Косово, нема ниту еден орган, некои стереотипи не функционираат. Што пронајдовме таму? Голем број на лажни предрасуди, пријателски луѓе, енергичен ноќен живот, вкусно пиво и добри спомени. Следниот пат кога некој ме прашува: “Што по ѓаволите, што правиш таму?”, Ќеодговорам: уживам во себе. Сè на сè, сакам исто како и 8-годишното мене; Се надевам дека Косово ќе ме потсејќа како црна птица, бесплатно.

Aleksandra Grzyb

 

Related posts

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: