Monthly Archives: March 2018

BEHIND THE SCENES

Some of the most legendary tunes of the 20th century were the mere product of coincidence. Our writer Paulina compiled some of the best ones.

Модернизмот кој живее во природата

Дизајнер на највисоката зграда во Јапонија, “Владата на Токио Митрополитот Шинджуку” и добитник на наградата Прицкер Архитектура е исто така автор на урбанистичкиот план за градот Скопје. За жал, само мал дел од проектот на Кензо Танге беше реализиран, како железничка станица и комплекс од згради наречени “Градски ѕид”. Овој комплекс го одразува одличниот вкус […]

The Modernism which lives in Nature

The designer of the tallest building in Japan, the “Tokyo Metropolitan Government Office, Shinjuku” and winner of the Pritzker Architecture Prize is also the author of the urban plan for the city of Skopje. Unfortunately, only a small part of Kenzo Tange’s project was realized; as the Railway Station and the complex of buildings called […]

Познат во подземјето – остварување на сонот

Патот од хип-хоп до хаус: како Кристофер Маикен стана Маикен Рил. https://www.facebook.com/maikenreelworldwide/ Кога започна твојата авантура со музиката? Започна кога имав 13 години. Се собиравме со моите пријатели после часови и за време на паузи – имавме наши шифри “наш јазик”, правевме круг и некој ќе застанеше во средина да битбоксува. Почнуваше најхрабриот, тоа го […]

Underground famous – making it reel

A journey from hip-hop to house: on how Christopher Maiken became Maiken Reel. https://www.facebook.com/maikenreelworldwide/ When your adventure with music started? It started when I was 13, my friends and I used to get together after school and during breaks and we had ciphers so we made a circle and then someone will go in the […]

Белгија

На што помислувате кога размислувате за Белгија? Дали мислите на помфрит, вафли, пиво и чоколади? Или можеби помислувате на Брисел, различните институции во Брисел и Манекен Пис? Па, не би погрешиле, секој што пробал вистински mitraillette во Брисел, топла вафла во Лијеж, пиво од Фландриска опатија, или какво и да е чоколадо од Côte d’Orќе […]

Diversity of Belgium

What comes to mind when you think about Belgium? Do you think about fries, waffles, beers and chocolate? Or maybe you would think about Brussels, its various institutions and its Manneken Pis? Well, you wouldn’t be wrong, anyone who tried a proper mitraillette in Brussels, a warm waffle in Lièges, a speciaalbier from a Flemish […]

Уметноста не зависи од пари

Сара Климоска ја имаше главната улога во краткиот филм ,,Види ја ти неа” во режија на Горан Столевски пто ја доби наградата од жирито за кратокметражен филм на Меѓународниот Санденс филмски фестивал за фикција/белетристика. Една од судиите во жирито беше Ширли Менсон, водечкиот вокал на култниот бенд ,,Garbage”. Таа има настапувано во неколку театарски претстави […]

Art Does not Depend on Money

Sara Klimoska played the leading role in the short film “Would You Look at Her”, directed by Goran Stolevski,that won The Short Film Jury Award: International Fiction at the Sundance Film Festival. One of the jurors was Shirley Manson, the leading vocal of the cult band “Garbage”. She has played in several theatre performances in Skopje’s national […]

YE in Cyprus: TRIO

Every spot in this Earth has some small details that makes it unique in the Universe. So it is time to discover new small sweet places that make us happy. This time our boat took  us to one shiny island. This natural treasure is placed in the Mediterranean Sea, and in the map you can […]

VCS ON AIR: City Radio

Тимот на Волонтерски Центар Скопје имаше чест да го посети скопското студио “City Radio” во Спортски центар. Навистина, минатата недела, на 6 март 2018 година, шестмина наши меѓународни волонтери ги посетија просториите на радиото. Ивана Анѓеловска, надзорник на нашите волонтери, кој ја организираше средбата, го запозна тимот со Димитар Атанасовски, водител на “Кажи Да Во […]