Monthly Archives: April 2018

Берлин – Островот на слободата

Берлинскиот ѕид стоеше десет илјади триста и шеснаесет дена. На 6 Февруари периодот по уривањето на ѕидот,конечно, стана подолг од оној на неговото постоење. Империјалниот главен град станаглавен центар на фанатички убиствениот режим, поделен на четири доминации, преработен, пресечен на два дела и фрлен во центарот на една од најразурнувачките војни во светот. Конечно, повторно […]

Berlin – The Island of Freedom

At the turn of the 20th century, Berlin went from the center stage of the Cold War to the one of the most influential cities on the artistic alternative scene in the world. Read how this played out.

ИТЕН ПОВИК ЗА ВОЛОНТЕР НА ОДОБРЕН ЕВС ПРОЕКТ ВО ЛИТВАНИЈА !

Почитувани, Ви објавуваме ИТЕН  повик за еден ЕВС волонтер на проект во Литванија, со времетраење од 7 месеци (07.05.2018 – 09.12.2018) во културен и информативен центар, кој е дел од национална библиотека ( ŠIAULIAI P.Višioskis Public Library) во Шиаулиај, Литванија. Подолу во текстот можете да најдете повеќе информации за проектот. Доколку сте заинтересирани да бидете волонтер проектот во Литванија, ве замолуваме да […]

пулсот на Скопје

Стара Чаршија, место кое што не можете да го пропуштите додека патувате во Скопје. Местото кое пулсира со живот преку ден и нуди многу места за пиење и забава ноќе. Треба да ја поминете реката Вардар на историскиот Камен Мост и да го оставите зад себе модерниот дел од Скопје. Потоа влезете ВО древниот отомански […]

Pulse of Skopje

Stara Carsija, the place that you cannot miss while you travel to Skopje. The place that pulsates with life by day and offers plenty of spots to drink and party by night. You need to cross the river Vardar on historical Stone Bridge and leave behind the modern part of Skopje. Then you enter to […]

Ден на Земјата во Богомила

22 април, ден на нашиот дом, планетата Земја. Невладината организација Еко Логик како и секоја година организира нешто посебно за овој ден. Овој пат, Клои и јас го поддржавме Никола и неговиот тим во акцијата. Рано наутро отидовме во Богомила, малечко село во централниот дел на Македонија, во близина на градот Велес. Нашиот план беше […]

Day of Earth in Bogomila

22th April, day of our home, planet Earth. NGO Eco Logic like every year organize something special for this day. This time, Chloe and me supported Nikola and his team in action. Early morning we went to Bogomila, small village in the central part of Macedonia, close to the city Veles. Our plan was simple. […]

Целиов амбиент на турски серии во кој живееме има свое влијание

Филмот „Три дена во септември“ ја освои награта за најдобар филм на филмскиот фестивал „Balkan Florence Experience“ кој годинава од 22ри до 25ти февруари се одржа по 6-ти пат во Фиренца. Режисерот Даријан Пејовски доаѓа од познато уметиничко семејство – неговиот брат Александар е композитор… Потекнуваш од семејство со голем меѓународен успех во свеот на […]

The Soap Opera Ambient that We Live in, Takes its Price

The movie “Three Days in September” won the prize for best movie at:“Balkan Florence Experience”, the film festival that was held for the 6th time in Florence; this year between 22nd and 25th of February. Its director Darijan Pejovski is from a big artistic family, his brother Alexandar is a renownedmusic composer… You are part […]

Weekends like that – Brajcino

Friday afternoon, 10 people and full load. We just waved to Kristina and hit the road. Direction – Brajcino, small village near Prespa lake, located in Pelister National Park. For some of us it was the first visit in this part of Macedonia. Breathtaking landscapes, excellent weather, everything indicated that it’s going to be unforgettable […]

Младинска размена во Шпанија

„Sexual and reproductive health“ беше работниот наслов на семинарот што од 25 февруари фо 6 март се одржа во Аликанте. Од 25 февруари до 6 март, волонтери од нашата организација престојуваа во Аликанте, Шпанија каде што учествуваа на младинска размена под наслов „Sexual and reproductive health“. Учесниците можеа да се запознаат со сексуалните преносливи болести, […]