Тело со страст

Помеѓу острата техника и страст, болка и сладост, проби и перформанси … Балетскиот танц е навистина една од најстарaта парадоксална и фасцинантна дисциплина. Во настапи, за време на балет во операта, гледаме само убави танчери на светло туту (костим за танц за девојчиња), претворајќи се и летајќи на сценската светлина како пердуви. Грејс  олицетворен … како да било лесно и очигледно.

Но, што се крие зад овие скокови, заобиколувања, вртења и арабеск?

Паскале Шмит беше француска професионална балетска танчарка во 70-тите / 80-тите. Сега таа има своја сопствена танцова школа во Paray-le-Monial, француски град во Бургундија, каде што го пренесува своето знаење. Таа го опишува класичниот танц како уметност: интензивна физичка работа за изразување на многу нешта како што се чувства, пораки, естетика … За неа балетскиот танц е единствената техника која ви овозможува да работите во други дисциплини како што се современиот танц, бидејќи спротивно не е можно. Дури и за време на аудициите, националните компании со современ репертоар започнуваат со сортирање на кандидати преку класична танцова класа.

IMG_2717

Паскале почнала да танцува на 6 години и веќе знаела дека сака да му го посвети животот на танцот. Но Опера прифаќа деца од 8, бидејќи тие можат ментално да го анализираат она што е побарано. Почнала со нетипичен пат: од 6 до 10 години имала една лекција неделно во Парај-ле-Мониал, од 10 до 16, 11 часови лекции неделно (Парај, Муленс, Париз), а потоа од 16 до 18, часови и лична обука неколку часа на ден. Класичниот танц е познат да биде многу тежок и сосема опасен за нечиј здравје, како што е сè што се прави во крајност. Паскале објаснува дека скелетот се турка до нејзините граници. Класичниот танц е анти-природен, интензивната работа надвор, која е основа на оваа дисциплина, е стрес за артикулација на колкот. Покрај тоа, некои квалитети се неопходни за да станат балетски танчери: телесна линија во целина, линија на нозе и удар, одлична природна флексибилност, плус голема отпорност на болка. По сето ова, она што ја прави голема разлика и што не може да се научи е уметничко чувство. И покрај ова, таа успеа на атипичен начин, без да се приклучи на престижните училишта, благодарение на нејзината екстремна страст.

Конкуренцијата е навистина груба во оваа дисциплина. Всушност, можете да бидете професионален танчер до возраст од четириесет до четириесет и пет години (максимум). Паскале вели дека секогаш е подобро да танцуваме отколку да гледате како вашиот пријател танцува, така што секогаш треба да бидете најдобри и да знаете дека ништо не е никогаш стекнато, дури и ако интегрирате национална компанија. На пример, ако студент по танц учи за аудиција, таа нема да и каже на својот пријател: тоа е конкуренција!

Да се ​​смета за професионален танчерка, нема диплома. Кога танчерка има високо техничко ниво, кога може да изрази нешто од движењето, а кога ќе заврши со тренинг во училиште, мора да оди на аудиции за да им се придружи на компаниите. Тоа го направи Паскале. Во Париз имаше 120 девојки за 3 места. Некои беа елиминирани по секоја вежба … на крајот од денот, 10 девојки, беа избрани да се вратат следниот ден и да научат делови од репертоарот на компанијата. По ова, таа чекаше вести и доби писмо: компанијата и понуди договор.

IMG_0477 (1)

Животот на танчерка во професионална компанија е доста посебен! Тоа е споредливо со животот на изведувачите на улиците: дневни часови, проби, шоуа, тури … деновите за одмор се сосема променливи според периодот и тешко е да се направи простор за приватен живот. Паскал многу патуваше благодарение на нејзината страст. Таа танцувала во Јужна Америка, Азија, САД, Канада, Полска и Европа воопшто! Во тоа време, уметноста беше многу финансиски поддржана, компаниите беа богати, повеќе отколку во денешно време, дури и ако има уште патувања.

Како професионална танчерка, Паскале има многу живописни спомени и сподели некои од нив. Најголемата шанса за нејзината кариера беше да се сретне со голем кореограф со кого навистина работеше на интензивен и креативен начин. Таа, исто така, се сеќава на сензацијата. Потоа се сеќава како едно од нејзините искуства во Њујорк беше запаметено: “Зад сцената во Њујорк имав голем бронхитис и јас бев единствената девојка која танцуваше. Кореографот сакаше некој друг и беше невозможно за мене да не танцувам. Сите правеа сѐ за да ме задржат! “. После тоа, се сеќава на падот на сцената, земајќи многу технички ризици, но и аплауз на јавноста кога завесата се затвора. “Отстрануваме шминка и одиме дома или во хотелот, тоа е како површина на езеро, рамно без бранови, имаме сеќавање на сензации кои сеуште го населуваат телото. Дури и ако ги запознаеме пријателите по шоуто, овој транзитен момент ќе се случи пред да влезе во делириум на партијата “. Паскале продолжува” Исто така се сеќавам на луѓето што дојдоа да ме видат, велејќи дека ги видоа сите мои претстави, дека би сакале да бидат јас. Тие ме идеализираат, може да биде и страшно и ласкави, тоа е посебно “. Таа завршува со раскажувањето како се забавуваше моменти со пријатели за време на обиколки, дури и ако има ривалство …

IMG_0433

Сега, преку искуството на Паскал, подобро може да се разбере зад сцената на светот на балетскиот танц. Размислете за сето ова следниот пат кога одите во Опера за да видите балет …

Related posts

%d bloggers like this: