Младинска размена во Шпанија

1

„Sexual and reproductive health“ беше работниот наслов на семинарот што од 25 февруари фо 6 март се одржа во Аликанте. Од 25 февруари до 6 март, волонтери од нашата организација престојуваа во Аликанте, Шпанија каде што учествуваа на младинска размена под наслов „Sexual and reproductive health“. Учесниците можеа да се запознаат со сексуалните преносливи болести, меѓу кои во главните и најчестите осум спаѓаат: HPV (Human Papillomavirus), Chlamydia, Gonorrhea, Syphilis, Herpes, Тrichomoniasis и HIV/AIDS.

Покрај тоа, се запознавме и со контрацептивни методи како што се: машки и женски кондоми со голем процент на спречување на бременоста и најефективен начин за спречување на проширување на „STD”, машки кондоми со 87-98% ефективност и женски кондоми со 85-98% ефективност. Постојат и трајни операциски контрацептивни методи имаат 99% заштита од непосакувана бременост, но не се ефективни во однос на спречување на болести.

2

Кај жените се користи „tubal ligation”. Со овој процес се прекинати проводите до јајце-клетката која се лачи секој месец така што спермата од мажот не стига до неа така што не доаѓа до заплодување. Овој процес трае од  една до три недели и е со 99% ефективност.

Кај мажите се среќаваме со „vasectomy”. При овој процес се прекинуваат жлездите за лачење на сперматозоидите така што се прекунува проводот на на тестесторон. Потребното време за еден ваков процес е 15 до 20 ејакулации (3 месеци). Кај 25% од мажите потребно е подолго време.

Се препорачува и заштита со помош на контрацептивни апчиња кои се зимаат секојдневно, освен во деновите на менструален циклус. при коректно конзумирање на апчињата тие имаат достиг и до 99.9% ефикасност против бременост. Покрај образовниот дел, учеството на семинарот беше можност за зпознавање со млади луѓе од цела Европа.

Димитар Чуковски

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: