Month: May 2018

Повик за волонтери на Фестивалот на улични изведувачи- „Баскерфест 2018“

БАСКЕРФЕСТ е прв меѓународен и мултикултурен уличен фестивал во Македонија, признат како најголем настан од ваков вид во регионот.. Тринаесетта година по ред, на градскиот плоштад во Скопје, ќе се одржи уличниот театар под отворено небо на кој учествуваат улични артисти од разни краишта на светот. Жонглери, акробати, магионичари, […]

Bukuria e Fjetur në Peisazhin

Kam pasur privilegj të xhiroj pranë ujësjellësit të Shkupit. Zona ishte e kufizuar për vizitorët pasi ka një stacion ushtarak aty pranë; ne duhet të kërkonim një leje të veçantë për këtë nga ushtria. Unë kam qenë edhe me një privilegj tjetër, pasi që unë po xhiroja një […]

The Sleeping Beauty in the Landscape

Once I had the privilege to shoot near the Skopje aqueduct. The area was restricted for visitors since there is a military stationnearby; we had to ask for a special permission for this from the army. I was then with another privilegetoo since I was shooting a documentary […]

Саем на кариера 2018

На 15-ти мај ВЦС учествуваше на “Саем за кариера 2018”, кој беше организиран од Агенцијата за млади и спорт. Настанот им даде можност на младите луѓе да се запознаат со претставници од различни организации и компании. Младите имаа можност и простор да создат контакти кои ќе им бидат […]

Career Fair 2018

15th of May VCS took part of “Career Fair 2018” that was organized by Agency for Youth and Sports. The event gave young people a chance to meet representatives from various organizations and companies. To enable them to make new contacts for the future. It was held on University […]

Фармерки: мистично парче облека коешто го носат сите…речиси!

Насекаде низ светот, луѓето ги носат: безвременски, унисекс и повеќегенерациски, тие се најпродаваните пантолони: фармерките. Очигледно, не можеме да зборуваме за „Џинс“, ако не го спомнеме Леви Штраус. Околу 1850 година, Леви Штраус решил да имигрира во Сан Франциско,  за да отвори филијала и да врши продажба на […]

Eко акција во Бардовци

На 16-ти Мај Волонтерски Центар Скопје и Елколект ги здружија силите да го исчистат електронскиот отпад во Бардовци, општина Карпош. Се собравме тоа утро со локалните партнери од Елколект и ги здруживме силите во мешани тимови. За волонтеерите од ВЦС тоа беше можност не само да помогнеме за […]

Eco action in Bardovci

13th of May VCS and Elkolekt joined teams to clean electronic waste in Bardovci area at Karpoš municipality. We gathered in the morning with the local people from Elkotekt and joined teams to have more of a blend within people. For VCS volunteers it was a chance not […]

Десет години YO!Fest

Оваа година, фестивалот YO!Fest го слави својот десетти роденден, вклучувајќи го и третото по ред партнерство со Европскиот Парламент. За прв пат, оваа година, Волонтерски Центар Скопје, е официјален медиумски партнер на YO!Fest. YO!Fest е фестивал за млади кој во соработка со Европските институции работи на вклучувањето на […]