Monthly Archives: May 2018

Çarshia: Pulsi I Shkupit

Çarshia e vjetër, Vendi që nuk duhet ta humbasësh gjatë udhëtimit në Shkup. Vendi që pulson me jetën gjatë ditës dhe ofron shumë pika për të pirë dhe për të festuar gjatë natës. Ju duhet të kaloni lumin Vardar nga Ura e Gurit dhe të lini prapa pjesën moderne të Shkupit. Pastaj ju hyni në […]

мелодија на лето

Лето доаѓа … Веќе ги скривме зимските јакни и  ги поздравивме сандалите, шорцевите и фустаните. Не заборавајте да ставите крема за сонце на вашата кожа, не сакате да остарете премногу брзо, нели? За мене летото е најдобра сезона не само поради сончевото време и општото уживање, туку и поради фестивалите. Има многу настани во текот […]

Melody of summer

Summer is coming… We’ve already hidden winter jackets and said hello to sandals, shorts and dresses. Don’t forget to put sun filters on your skin, no one wants to get older too soon, right? To me summer is the best season not only because of the sunny weather and general enjoyment but also because of […]

Повик за волонтери на Фестивалот на улични изведувачи- „Баскерфест 2018“

БАСКЕРФЕСТ е прв меѓународен и мултикултурен уличен фестивал во Македонија, признат како најголем настан од ваков вид во регионот.. Тринаесетта година по ред, на градскиот плоштад во Скопје, ќе се одржи уличниот театар под отворено небо на кој учествуваат улични артисти од разни краишта на светот. Жонглери, акробати, магионичари, кловнови, циркуси, пантомимичари, музичари, илузионсти, танчери.   Волонтерски […]

Bukuria e Fjetur në Peisazhin

Kam pasur privilegj të xhiroj pranë ujësjellësit të Shkupit. Zona ishte e kufizuar për vizitorët pasi ka një stacion ushtarak aty pranë; ne duhet të kërkonim një leje të veçantë për këtë nga ushtria. Unë kam qenë edhe me një privilegj tjetër, pasi që unë po xhiroja një dokumentar “Një ditë në jetën e …” […]

The Sleeping Beauty in the Landscape

Once I had the privilege to shoot near the Skopje aqueduct. The area was restricted for visitors since there is a military stationnearby; we had to ask for a special permission for this from the army. I was then with another privilegetoo since I was shooting a documentary “One Day in the Life Of…” (which […]

Саем на кариера 2018

На 15-ти мај ВЦС учествуваше на “Саем за кариера 2018”, кој беше организиран од Агенцијата за млади и спорт. Настанот им даде можност на младите луѓе да се запознаат со претставници од различни организации и компании. Младите имаа можност и простор да создат контакти кои ќе им бидат од корист при нивното вработување. Сармот се […]

Career Fair 2018

15th of May VCS took part of “Career Fair 2018” that was organized by Agency for Youth and Sports. The event gave young people a chance to meet representatives from various organizations and companies. To enable them to make new contacts for the future. It was held on University of Cyril and Methodius in Skopje.  As […]

Фармерки: мистично парче облека коешто го носат сите…речиси!

Насекаде низ светот, луѓето ги носат: безвременски, унисекс и повеќегенерациски, тие се најпродаваните пантолони: фармерките. Очигледно, не можеме да зборуваме за „Џинс“, ако не го спомнеме Леви Штраус. Околу 1850 година, Леви Штраус решил да имигрира во Сан Франциско,  за да отвори филијала и да врши продажба на тексас платна за шатори.Доживеал голем неуспех. Така, […]

The Jeans: mystic clothes, worn by everybody or…almost!

Everywhere around the world, people wear it: timeless, unisex and intergenerational, they are the most sold pants: the jeans. Obviously, we can’t talk about “Jeans” without talking about Levis Strauss. Around 1850, Levis Strauss decided to immigrate to San Francisco,in order to open a branch to sell jean material for tents.  It was a failure. […]

Eко акција во Бардовци

На 16-ти Мај Волонтерски Центар Скопје и Елколект ги здружија силите да го исчистат електронскиот отпад во Бардовци, општина Карпош. Се собравме тоа утро со локалните партнери од Елколект и ги здруживме силите во мешани тимови. За волонтеерите од ВЦС тоа беше можност не само да помогнеме за животната средина туку и да дојдеме во […]