Интернет насилство

32231598_10213036599243033_5010329936355917824_n

Во периодот од 8 до 17 мај 2018 година, во организација на младинската организација “Fundatia Pentru Tineret Buzau”,  во Сарата Монтеору и Бузау, се одржа младинската размена со наслов “BLUE WHALES ARE EVERYWHERE!“. 43 учесници од 8 земји Кипар, Чешка, Естонија, Италија, Литванија, Македонија, Словенија и домаќинот Романија имаа можност да научат како да ја зголемат безбедноста на користење на социјални мрежи и да ја зголемат својата улога и одговорност во спречувањето и елиминирањето на електронското насилство и ефекти.

Пред се, јас сакам да ја искажам мојата благодарност што имав можност да бидам дел од младинска размена “BLUE WHALES ARE EVERYWHERE!” што се одржа во Романија во перидот од 8 до 17 Мај 2018. “Cyberbullying”(Интернет насилството) доаѓа во цела низа на различни форми и големини и е нешто што е потполно субјективно на примачот. Примачот е дефиниран како употреба на дигитални технологии со намера да се навреди, понижи, да се закани, вознемири или злоупотреби некој. На оваа младинска размената на  која учествува, научив како да се заштитам себеси од сајбер-апсењето. Најчестите места каде што се случуваат сајбер-насилствата се: социјални мрежи, смс, електронска пошта и др.

32243722_203629953581277_4830088395373936640_n.jpg

Има неколку совети за заштита од сајбер-насилствата: не одговарајте или избегнувајте, да ги зачувате доказите, да му кажете на лицето да престане, побарајте помош, пријавете, да ги користи достапните технолошки алатки, да ги заштити вашите сметки, и ако некој што го познаваш е малтретиран да се преземе и дејствува и заштитува.

Автор: Бојан Стојковски

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: