Ерата на Еразмус

Gjoko (40).JPG

10 години на младинско поле, безброј размени и обуки – Ѓоко Вукановски – координатор на ЕВС, ја сумира последната деценија.

 1. Како се вовлече во светот на Еразмус +?

Кога почнав да работам на полето на младите, во тоа време постоеа само Еразмус и Еразмус Мундус. Тоа беше адресирано претежно за учениците, бев повеќе вклучен во програмата Млади во акција, која продолжи со Еразмус +. Таа траеше помеѓу 2007 и 2013 година, што повеќе или помалку го одразува времето на мојата ангажираност во таа област.

 1. Како програмата влијаеше на вашиот живот?

Веројатно сè што сум денес е поради мојата вклученост. Првиот пат кога слушнав за Млади во Акција, тоа беше во 2007 година. Волонтерски Центар Скопје организираше настан и тогаш не бев дел од тимот. Тоа беше во општина Кисела Вода, презентацијата на програмата го зголеми мојот интерес и подоцна продолжи приказната. Слушнав за ЕВС пред да слушнам за Млади во Акција и не знаев дека е дел од тоа, па затоа мојот прв контакт со полето на младите беше мојата потрага по ЕВС.

 

 1. Кои беа моментите кои најмногу те наградија во зиминативе 10 години?

Јас би рекол две работи. Прво: доаѓаат и одат 9 генерации ЕВС волонтери, вклучително и неколку месеци пред да пристигнат за ангажирање, за да се обезбеди нивниот престој тука, а потоа 9 или 12 месеци од нивниот престој. Да ги гледате  како растат и се развиваат на лично и професионално ниво. Ова е како да растат 9 генерации цвеќиња. Вториот награден дел е на крајот на секоја младинска размена или курс за обука. Ова чувство по прошталната забава кога сè се смирува и ќе почнете да ги собирате сите трудови и материјали што биле произведени таму. Да се ​​каже за себе и за вашите колеги: добро направено. Фактот дека луѓето се вклучени во меѓукултурни активности и дека ќе го искористат ова искуство и знаење дома.

 

 1. Како би ја издвоиле оваа авантура? 10 години во 10 збора?

DSC_0161

Јас би рекол дека тоа беше прекрасно возење со брод. Тоа беше во периодот на мојот живот кога најмногу се се оформував и тие беа едни од најпродуктивните години во мојот жниот мој развој. Ако можам да го сумира тоа ќе биде патување низ целиот свет. Ќе се качите на бродот и она што е многу важно е дека сте капетан, па можете да го движите и по 10 години ќе направите круг. Вие пристигнувате на истото место каде што сте започнале и тоа е време да се симнете од бродот и да ги возите другите луѓе.

 

 

 1. Кои вредности сте се обиделе да ги следите? Што беше мотото на вашата работа?

Тоа е, исто така, мотото на мојот живот: Не ме разочарувај, не само мене, туку и другите. Во мојата работа секогаш имам план Б и Ц, да не бидам изненаден и да се фатам во ситуација во која не сакате да бидам. Не правете претпоставки, секогаш очекувајте го неочекуваното.

 1. Проектот на кој сте биле особено горди? Најголем предизвик / успех?

Неколку од нив, првите три проекти што ги направив за три месеци. Тоа беше мал предизвик, но сепак беше интересно и прекрасно искуство. Јас секогаш го поддржувам учењето преку работа, секогаш треба да се охрабрите себеси да се обидувате да направите добри работи. Според моето мислење, секогаш пробувајте да направите нешто, дури и ако не успеете, сепак ќе научите нешто од тоа. Исто така се гордеам со еден од моите последни проекти, младинкста размена минатата година. Успеавме да собереме 47 млади луѓе кои се соочуваат со различни видови на помалку можности, вклучувајќи здравствени проблеми и хендикеп. Ги ставивме на едно место и време и добивме исход што ќе го паметам до крајот на мојот живот.

 1. Врз основа на вашето искуство и набљудување, што им е потребно на младите денес? Кои се нивните проблеми? Која е нивната мотивација? Што забележавте?

14484773_1281156095281225_6668715699492727265_n.jpgНеколку работи, прво го губат својот интерес многу брзо, што значи дека цело време, мора да бидете многу динамични за да ги следите нивните интереси. Тоа е проблематично не само во случајот со млади луѓе, туку и со брзиот свет во кој живееме, ние се обидуваме да го достигнеме динамичното темпо што се случува. Другата работа, особено во Македонија, е многу ниско ниво на рекламирањешто го имаме. Младите што се заинтересирани, добиваат информации лесно и брзо поради развиена мрежа и капацитети на младинската организација во Македонија. Од друга страна постои недостаток на луѓе од руралните социјални области; организациите треба да работат повеќе на ниво на коренот за да ги направат работите попривлечни. Друга работа е дека тие сакаат толку многу, но нудат многу малку. Малку е збунувачки да се биде млад човек во денешно време. Кога растев, имавме визен режим и кога сакавме да излеземе од земјата, мораше да поминеме многу пречки. Тоа беше скапо, а денес можете да излезете со евтини летови и пасош. Има многу повеќе можности, но од друга перспектива може да биде навистина збунувачки. Понекогаш има многу малку можности, што не е добро, но исто така, понекогаш има и премногу, што нема да знаете каде ве водат. Еден од предизвиците е да си го пронајдат своето место. Ако имате премногу можности, потешко е да одберете што точно сакате да направите во животот. Јас не би рекол дека младите се мрзливи, но тие трошат време на бескорисни работи, прават непродуктивни работи кои на крајот ја плаќаат цената за тоа. Може да бидеш млад во твоето срце засекогаш, но твоето тело понекогаш ти кажува нешто спротивно.

 1. Сте биле во контакт со помладите генерации. Што мислите за оваа генерација? Можете ли да нацртате слика?

Постои голема разлика меѓу луѓето родени во 80-тите, 90-тите години и по 2000 година, што се одразува на секое ниво. Поради промената на општествениот систем во земјата, луѓето што се родени во 80-тите години имале дел од поранешна Југославија. Луѓето од 90-тите години живеат во времиња сосема различни од нивното детство, а луѓето по милениумот немаат никаква врска со 80-тите или 90-тите и постои голем јаз меѓу нив. Тоа главно се базира на вредностите, главните проблеми со кои се соочуваат. Мојот учител, кога прославувавме 10 години по завршувањето на средното образование, рече дека во нашата генерација сите ние имавме домашна култура / образование. Денес децата не го разбираат тоа, барем ние ги почитувавме наставниците, новата генерација не почитува ништо. Врз основа на лошите реформи што се случија во образовниот систем и промените во општеството во последните 15 години, ги изгубивме вредностите кои не беа поставени од некој, туку беа создадени самостојно. Растењето на детето по новиот милениум е многу тешка задача, бидејќи идолите исчезнуваат. Постои голема разлика меѓу богатите и сиромашните, и сето тоа придонесува за недостаток на норми во општеството. Кога пораснав, нормално беше да се каже добро утро на секоја постара личност и сега е нормално да не се збогувате дури и со наставникот. Сите генерации имаат некои специфики, но најголем предизвик е оваа генерација. Има многу можности и тие можат многу лесно да излезат од патеката, работата на младинскиот работник ќе биде ставена на тест.

DSC_0353.JPG

 1. Како ги инспириравте младите луѓе кои го преминаа патот?

Општо земено, тоа значи да верувате во себе, да бидете сами, да не работите за некој друг или за некоја друга причина. Прави го тоа, ако навистина сакаш да го правиш тоа, прилагоди се на ситуацијата, не можеш сè да биде како што ти сакаш. Светот е место за прифаќање, не можете да го присвоите светот за себе, туку можете да создадете свој свет. Работете напорно и бидете самокритични.

 1. Зошто програмата Еразмус + е толку важна? Кои се профитите на ЕВС?

Еразмус е како мост, особено за младите луѓе кои доаѓаат од различни области и различни делови од Европа. Тоа е можност за луѓето можат да добијат личен и професионален развој. Она што е многу важно е тоа што зависи од младите како ќе ја искористат оваа можност, бидејќи тоа е неформално образование. ЕВС е единствената алатка во младинскиот дел што донела вакви резултати, 9 месеци е најмалку износот на време да се помине низ сите фази од вашиот развој. Вие сте следени, имате обуки. За да го смените ставот, мислењето или да развиете лични / професионални аспекти што ви требаат тоа време, исто така да се најдете себеси и да разјасните некои работи околу тоа што сакате да направите со вашиот живот. Придобивките се големи, колку можете да добиете од тоа, зависи од вас.

 1. Како Еразмус ја обликува Европа? Како ја гледате иднината на ЕУ и Еразмус?

Европа порасна на некој начин, луѓето што посетуваат активности имаат некои вештини, компетенции за кои другите не се свесни. Некои се полни со предрасуди, стереотипи, ако не се сретнете со некоја личност од друга земја, како би знаеле какви се тие. Ја исполни целта за која беше создадена. Учењето нови работи и нивното воведувањево секојдневието, меѓукултурното учење и дијалогот, кршењето на стереотипите, табуата итн. Тоа им помогна на многу луѓе да се соочат со различностите, луѓето кои се ЛГБТ првпат се сретнуваат со луѓе од истата заедница, но различно на некој начин. Со создавање безбедна зона луѓето учат и стануваат поотворени. Се надевам дека програмата ќе биде поотворена за земјите кои не се дел од неа. Македонија стана членка во 2014 година и направи голема разлика во македонското општество.

Gjoko (27).JPG

 1. Кои се приказните што покажуваат транзиција / промена итн.?

Имавме ситуација на младинска размена, едно лице беше многу религиозно, тој беше хомофобичен и за 10 дена успеа да го скрши стереотипот. Имавме христијани и муслимани, за луѓето што беа шокирани да се сретнат, бидејќи им беше кажано само за разликите. Бев среќен за процесот што всушност функционира. Иако промената не е секогаш видлива на почетокот, бидејќи на луѓето им треба време за да се разбере она што се случило во текот на тие денови.

 1. Зошто е толку важно луѓето да прават размена и да се вратат во своите земји? Кои се придобивките?

Светот е глобално село, има многу работи што моќат да сенаучат, постојат многу работи што можете да ги вратите дома, и постојат различни можности. Станува збор за прифаќање на реалноста, кога ќе излезете ќе дознаете дека има многу сличности во рамките на културите. Сфаќате дека европските вредности не се нешто измислено, туку нешто што се базира на речиси секоја нација и традиција. Искуството во учењето е фантастично, имав ситуација кога за време на размена на млади луѓе за прв пат беа во странство 3 луѓе и тие повеќе не беа истите луѓе, тоа сосема го шокираше нивниот свет. Вие повеќе не живеете во затворен простор, вие сте дел од поголемата заедница и можете да придонесете за тоа. Станува збор за чувство на еднаквост.

Александра Грзиб

Преведе: Дамјан Георгиевски

Related posts

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: