Month: September 2018

ТАГА

ТАГА Заборавениот капак удира по оквирот, како да знае каде му е местото; еднаквоста на облиците ја потврдува, како и надворешноста и внатрешноста на сè. Кој ќе го пренесе избликот воздушен навнатре, зад затворениот прозорец? Јас кој морам да го отворам за капакот пресилно да не удри и […]

MUSTACHES

MUSTACHES …on your face, like the ones Santa Claus has, or the ones My granddad had before He turned 88. Or shall I try to describe them With something more beautiful; Those mustaches on your face Are so beautiful. You tried that coffee this Morning, around 8; macchiato […]

Të rinjtë të përkushtuar për paqe

Sot, lufta për ekzistencë është e pakët në dallim me luftën për pozicion. Shpeshherë mënyra sesi ne pozicionohemi tregon qartë edhe luftën për ekzistencë. Vende të shumta të Lindjes së Mesme janë prej vitesh në luftë, aq më tepër  ndodhitë dhe pasojat nga Lindja e Mesme barten edhe […]

Два дена,  8. 000 млади и бесконечно многу идеи – Yo!Fest 2018

Годишниот политички, музички фестивал предводен од младите,  Yo!Fest, своето десетто издание го одржа во Стразбур, Франција помеѓу 1-ви и 2-ри јуни. Третиот Европски младински настан, EYE2018, зближи околу 8.000 млади вклучени во над 400 активности, дебати, изведби и работилници. Над 50 националности од сите членки на ЕУ, влучувајќи […]

ОД ШПАНИЈА ДО СКОПЈЕ, ЕВС АВАНТУРА!

Од мојот дом во Шпанија до Скопје има точно 2866,2 километри. Јас сум Ана, волонтер од Шпанија и ќе бидам во Скопје наредните 9 месеци. Уште откако почнав да барам меѓународен волонтерски проект знаев дека сакам да дојдам во Македонија. Веќе бев овде претходно, на младинска размена и […]

Love is in the air!

HAIR REDIVIVUS ASSOCIATION BUZAU, ROMANIA announces the end of the week of youth exchange activities “LOVE IS IN THE AIR” in the framework of Action 1 – Youth Mobility – of the Erasmus + program. LOVE IS IN THE AIR took place from 27 August to 5 September […]

Земјата каде сите си имаат некоја своја добра вила

Кога збоуваме за различни држави и националности прашањето за религија и верувања често излегува на површина. Перцепцијата на странците за Естонија е најчесто дека тоа е атеистичка нација, што не е далеку од вистината бидејќи Естонија е една од најатеистичките земји во светот. Но она што не го […]