Monthly Archives: October 2018

Одржан тренинг за создавање младински банки во Македонија

Претставници на младински организации и претставници на општини од Македонија на тренинг за градење капацитети учеа што треба да направат за да го воведат иновативниот модел на младински банки во Македонија. Моделот на младински банки предвидува создавање фондови за млади на ниво на општините кои ќе се полнат со средства од самите општини, донации и […]

Across the world

Why do people go abroad? Is a question with many answers. While being in Macedonia one would meet a lot of people who have lived, worked or studied abroad. This is a Macedonian couple story who will go study and explore across the world  in Australia. Angela (21) and Filip (20) are a young Macedonian […]

Добредојде за Трине, нашата нова волонтерка!

Здраво! Еве неколку информации за мене- се викам Трине и доаѓам од Естонија. Имам 22 години и дојдов овде да волонтирам. Дојдов во Македонија пред 5 дена. Всушност јас не ја избрав Македонија. Би рекла дека Македонија ме избра мене. Дипломирав на студиите по психологија и почувствував дека ми треба да се здобијам со искуства […]

Welcome Triine, the new EVS volunteer from Estonia!

Zdravo! So, some facts about me – my name is Triine and I’m coming from Estonia. I am 22 years old and came here to volunteer, I arrived in Macedonia 5 days ago. I didn’t exactly choose Macedonia, I’d rather say Macedonia chose me. I graduated my psychology Bachelor’s and felt like I would like […]

Komunikimi – forca lëvizëse e përparimit shoqëror

Njeriu që nga fillimi i ekzistencës së tij ka pas nevojë për të gjetur një mënyrë të mirëkuptimit të ndërsjellë me bashkëatdhetarët e tij në mënyrë që të plotësonte më lehtë nevojat e tij ekzistenciale. Nevoja për plotësimin e nevojave më lehtë dhe në kohë për jetë, e kanë çuar njeriun deri në pikën e […]

Комуникацијата двигател на општествениот прогрес

Човекот од самиот почеток на своето битисување имал потреба од изнаоѓање на начин за заедничко разбирање со своите сожители со цел полесно да ги задоволува своите егзистенцијалн и потреби . Потребата за полесно и навремно задоволување на неопходните потреби за живот го довеле човекот до степен на евалуациски развој во кој се артикулираат гласови, извици […]

Lets’s recycle!

When I arrived in Skopje, the first thing I noticed on the streets was that there is a lot of litter and the garbage continents were full of waste. In the apartment I also saw that there were no sorting bins. I did not like the idea how the waste policy was applied. I thought that […]

All the world’s a stage

You have different types of theaters but I am going to tell you about improvisation theater that I do in Belgium because I do this myself and it is my hobby and passion. In this kind of theater you do not need any costumes, no make-up, no special lighting and no stage. You can play […]

Youth Exchange C.U.T.E.

C.U.T.E. – Cooperate, Understand, Tolerate and Empower. Just some of the things that we had the chance to learn on this youth exchange, which turned out to be a life changing experience. This youth exchange took place from 29.07-07.08 and had 4 countries participating: Macedonia, Bulgaria, Romania and Hungary. The Macedonian team consisted of 8 […]

Врснички работилници во рамки на проектот „Без расправање“

Учењето од врсниците е еден од најмоќните начини да се споделат искуства, информации и практики. Младинците од средните училишта од Гостивар, Скопје и Струга, учесници на летниот камп „ИнКоИн“ – интеркултурна комуникација и интеракција своите искуства, знаења и практики ги споделуваа со своите врсници во нивните училишта. Караванот на врснички работилници во рамки на проектот […]

ERASMUS+ ПРОЕКТ ВО ФЕДЕРАЦИЈА БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Меѓународните проекти денес се предмет на интерес на многу млади од цела Македонија. Проектите на Ерасмус+ им овозможуваат на младите од целиот Европски континент да учествуваат во разни проекти каде доаѓаат во контакт со млади кои пораснале во различно општество. Како студент во Скопје, се трудам обврските околу факултетот да ги приоретизирам во однос на […]