„Културите комуницираат“ форум театар во Гостивар

Форум театар е еден вид театар создаден од иновативниот и влијателен практичар Аугусто Боал, една од техниките во рамки  на Театарот на угнетените (Theatre of the Oppressed (TO)). Ова се однесува на ангажманот на гледачите кои влијаат и се ангажираат во изведбата како гледачи и актери, наречени “спектар-актери”, со моќ да го запрат и променат перформансот. Како дел од ТО, прашањата што се опфатени во Форум театарот се често поврзани со  социјална правда, со цел да се истражат решенија за угнетените вклучени во перформансите.

poster forum teatear.jpg

Волонтерски Центар Скопје во соработка со ОСТУ „Гостивар“, денес изведе форум театар во холот на училиштето. Форум театрот е дел од актвиностите на проектот „Без расправање“ финансиран од страна на ФООМ.

IMG_20181105_114610.jpg45543123_328837457912619_16328031140315136_n.jpg

 

Учениците при ОСТУ „Гостивар“ организираа Форум театр на кој прикажаа дек недостатокот на комуникцаија ги спречува да изградат мост, преку кој ќе може да ја преминат реката и да дојдат на другата страна на селото. Публиката, најпрво реагираше преку помалку толерантни дејствија како истото може да биде разрешено, за на крај да заклучат дека соодветното решение е комуникацијаат меѓу културите и нивната понатамошна интеракција преку која успеаа да го изградат мостот.

45591738_257027131824459_2984167556710924288_n.jpg

Форум театрот беше проследен од повеќе од 70 ученици припадници на различни културни заедници кои кохабитираат во грдаот Гостивар.

45487257_550951732044177_7632509046540468224_n.jpg

На крајот на форум театарот присутните имаа прилика да поразговараат со изведувачите на театрот и да ги произнесат своите ставови.

45381055_578888022540041_7563684471954735104_n.jpg

45381841_477729882716753_6210112948661125120_n.jpg

Автор: Вафире Мухареми

 

Related posts

%d bloggers like this: