Month: December 2018

Empower vulnerable youth, empower yourself

Life-changing, inspirational, open minding, amazing, valuable – these are just few words that participants used to describe their impressions about Training Course “Empower Vulnerable Youth: Theater, Creative Writing and Emotions in Focus”. Training Course was held in Struga between 15th – 23rd October and was organized by Belgium partner […]

COOLture – New Trends, New Stories

Between 5-7th October Macedonian group of youngsters had a privilege to take part in project COOLture – New Trends, New Stories in Belgrade, Serbia. Project was implemented by The Municipality of Vračar and NGO BUM in cooperation with partners from Serbia, Bosnia and Herzegovina, Belgium, Slovenia and Macedonia. […]

НЕЗАБОРАВНО ИСКУСТВО СО ПРЕКРАСНИ ДЕЧИЊА

Го поминав своето 10-месечно волонтирање во Дневниот центар за деца од улица во Шуто Оризари во Скопје. Таму се згрижени околу 120 деца и тинејџери од ромска националност. На почетокот се разбира игледаше дека ќе биде лесно. Се беше ново: нова култура, средина, држава и нови луѓе во […]

The giant in our minds

People tend to worry a lot about our health. We go periodically to medical controls , we take pills if something hurts and we go to the doctor when we are sick but… what about our mental health? The World Health Organization defines Mental Health as “a state […]

Добредојде Матис, нашиот нов волонтер од Германија

Hi – Здраво – Hallo, вчеравечер ненадејно се најдов во Македонија и се уште сум збунет за тоа што,  како, каде, кој? И во врска со тоа, кој сум јас? Моето име е Матис  и доаѓам од малиот град Донауешинген во јужна Германија. Годинава дипломирав на меѓународните студии […]

Волонтуризам: Помага или оштетува?

Кога го барав мојот ЕВС (Европски волонтерски сервис), ги разгледав сите можности за волонтирање. Ако напишете “волонтирање во странство” во Гугл, ќе најдете многу организации кои можат да ви понудат неделни / месечни волонтерски патувања во егзотични земји и земји во развој. Станува популарно да поминеш едно лето […]

Volontourism: Helping or Harming?

When I was looking for my EVS (European Voluntary Service) I considered all volunteering opportunities. If you type phrase “volunteering abroad” in Google, you will find plenty of organizations that can offer you weeks/monthly volunteering trips to exotic and developing countries. It’s getting trendier to spend summer by […]

Земјата на илјадници езера и 3 милиони сауни

„Каков тип на кафе пиете во Финска?” „Кафе” „Да, меѓутоа какво? Дали е лате, капучино или макијато?” Само кафе. Финска е една од државите кои најмногу конзумираат кафе. Дури и во време на нашето детство, вежбаме со празни чаши во делот за игра во нашите дворови, заедно со […]