Тренинг курс во Бугарија

Од 13 до 21 мај се одржа тренинг курс во Благоевград – Бугарија со работен наслов “Youth work – a path to peaceful societies” организиран од Alternativi International. Главните цели на проектот беа развивање на знаења, вештини и компетенции на младинските работници во разрешувањето на конфликтите и градење на мирољубиви решенија.

2018_1127_06141400

Покрај мене како преставник од Волонтерски Центар Скопје (Република Северна Македонија) учествуваа и 24 преставници од Турција, Кипар, Романија, Велика Британија, Грција, Италија и од Шпанија.

DSCF2199

Првиот ден беше слободен и беше искористен за меѓусебно запознавање со другите учесници. Вториот ден почна работниот дел каде што на почетокот беа преставени целите и очекувањата на проектот, како и распоредот на активности за наредните денови. Една од тие активности беше играта Потрага по богатство, каде што поделени во мали групи требаше да исполниме неколку задачи (анкета со млади лица за програмата Еразмус, снимање кратки видеа, учење на една бугарска песна, итн.) каде што имавме прилика да го запознаеме градот Благоевград и локалното население. Вечерта беше резервирана за преставување на своите земји со кратка презентација, традиционална музика, производи и храна.

2019_1205_17452500

Во наредните денови се одржуваа работилници каде што преку различни методи учевме препознавање на говор на омраза, дискриминација, стереотипи, предрасуди, радикализам, екстремизам, расизам и начини за нивно превенирање и спречување. Една од тие методи беше Форум театарот каде што на инвентивен начин се преставуваа конфликтни ситуации со можност за интервенции и од публиката. Интересно за мене беше тоа што сите задачи ги извршувавме во мали групи, но секогаш во различен состав, со што беше овозможена размена на идеи, мислења и искуства на учесниците.

IMG_20190517_171501

Четвртиот ден беше резервиран за групно патување, при што го посетивме Рилскиот Манастир кој е основан во 10 век и пештерата на Свети Иван Рилски кои се сместени во преубава природа на планината Рила.

Слободното време го користев разгледувајќи го градот Благоевград, кој има интересна архитектура, која е спој од различни стилови и влијанија, од модерни големи градби, споменици и фонтани, до мали традиционални куќи со дрвени чардаци. Главното шеталиште е преполно со разни дуќани, ресторани и кафулиња. Граѓаните на Благоевград беа љубезни и гостопримливи, секогаш подготвени да одговараат на нашите прашања за нивниот град (кои ги имавме многу).

IMG_20190513_181411

Последниот ден ни беа презентирани програмата Еразмус + и други програми и сајтови на невладини организации кои одржуваат обуки и тренинзи за младински работници. Потоа се одржа церемонија за доделување на Youthpass сертификатите, со што заврши работниот дел од проектот.
Вечерта беше организирана Бугарска вечер во која уживавме во бугарски специјалитети, домашно вино и традиционална народна музика.

Ова беше убаво искуство во кое имаше многу учење, но и многу забава и дружење, а организаторите се погрижија се да биде во ред, секогаш беа тука за нас и придонесоа за успешноста на проектот.

Јосип Гегај
Фотографија: Јосип Гегај & Алисија Мокхунова

Related posts

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: