Детската насмевка награда за волонтерите

Волонтерски Центар Скопје во соработка со САНО организираше обуки во време траење од 7 дена, каде што млади волонтери беа обучени као да даваат поддршка на родителите на деца со малигни заболувања.

Волонтерите кои успешно ги заврши ја обуките понатака продолжи ја да волонтираат во „Родителската куќа“ и клиниката за онтолошки болести во Скопје.

Децата и родителите со кои се запознавме во „Родителската куќа“ станаа наши пријатели. При секоја посета на родитлската куќа ние запознававме ново дете или родители кои се радуваа на нашето присуство. Вклучувањето на децата и родителите во неформалниот дел на нашите обуки крадеше срамежливи насмевки на лицата на децата, додека родителите испуштаа воздишка, во знак на благодарност на конечно добиеното малку време за себе.

 

 

Волонтерите кои ги посетуваа обуките а потоа и продолжи ја да даваат поддршка на децата и родителите се чуствуваа корисно, среќно и исполнето. Иако на почеток беше предизвик да се надмине тагата во својата душа тие со тек на време станаа емпатични со децата и родителите и се восхитуваа на нивната храбтост и издржливост.

 

Радоста на децата, исполнетоста на младите волонтери и издишката на родителите се мотив повеќе болонтирањето од 3 месеци да продолжи и понатака.

Вафире Мухареми

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: