Зошто Европа? – Рефлексија на нејасни термини

Уште од времето на античките Грци, погледот на светот вклучувало три различни континенти: Африка, Азија и Европа и ова гледиште е сè уште присутно во современиот начин на размислување. Денес многу луѓе зборуваат за Европа, но изгледа дека секој зборува за нешто друго. Изгледа дека не постои јасна идеја за тоа од каде започнува Европа и до каде завршува и за тоа на кои критериуми треба да се засноваат ваквите граници. Следствено на тоа се поставуваат прашањата: Што е Европа? Каде е Европа? И најмногу од сè: Зошто е Европа?

bridge-1466045_1920

Од една страна, границите на Европа се јасни и прилично неспорни, и тоа: Северно ледениот океан, Атлантскиот океан, теснецот Гибралтар, Средоземното Море, Босфорот, Црното и Каспиското море ја делат Европа од соседните континенти Африка и Азија. Но, гледајќи кон исток, станува се покомплицирано. Во училиште научив дека источните граници на Европа се дефинирани од планините Урал, реката Урал и понатаму од депресијата Кума-Матч и Азовското Море … или тоа беа планините Кавказ? (Понатаму ова прашање зависи од гледиштето на наставникот по географија што ја предаваше таа лекција)

Possible_definitions_of_the_boundary_between_Europe_and_Asia

Гледајќи ја светската мапа, произволносе чини и скоро гротескно да се повлече линија помеѓу Европа и Азија, делејќи ја на два различни континенти, бидејќи е јасно видливо дека Евроазија е една огромна земја, – по случајност најголема на планетата (и строго кажано, дури и Африка може да се види како дел од ова земјиште). Така, во географска смисла, на оваа поделба и недостасува длабока научна основа и не постои дефиниција за таква граница во меѓународното право, правејќи ги внатрешно-евроазиските граници историска и културна конструкција на самата Европа повеќе од полуостров или потконтинент на Евроазија . Во геолошки аспект – патем – тоа е уште поитро: На пример, Италија е дел од африканската плоча, а Грција и Анадолија се тектонски микро плочи.

Да се држат настрана Европа и Азија, главно се расправа за културните разлики и околности кои, без сомнение, постојат. Но, да бидам искрен: зарем Старата Скопска чаршија или внатрешните градови во Скадар и Сараево не изгледаат малку како Средниот Исток со своите минариња и видливото османлиско влијание? И, на пример што ги прави Уфа или Казан повеќе европски (или помалку азиски) од Омск или Челјабинск? Исто така, во рамките на Европа, има доволно културни разлики помеѓу, на пример, Скандинавија и Иберскиот Полуостров, за да се прогласи за два посебни „континенти“. Оттука, таквата диференцијација е секогаш произволна на некој начин. Честопати, можете да видите мапи на Европа што ја испуштаат Русија целосно или вклучително и Турција и регионот на Кавказ, како дел од Европа.

istanbul-3551596_1920

Можеби ова разделување еостанато од времето кога Европските сили (прво Холандски, Португалски и Шпански, подоцна Британски, Француски, Германски … и Руски?) доминираа во светот и ги прогласија своите земји како независен континент – уште повеќе: центар на светот (меридијанот од Гринич минува низ Лондон) – за разлика од народите кои се сметаа за „нецивилизирани“ (нацистичката пропаганда во Втората светска војна честопати се однесуваше на приближувањето кон Црвената армија како „Монголски орди“). Но, од друга страна – во етно-лингвистичката смисла – повеќето Европејци зборуваат „индоевропски“ јазици – што ги прави јазиците од Иран до Ирска роднини.

compass-rose-305424_1280

На јавните дебати, Европа често се користи како синоним за ЕУ и честопати луѓето се освртуваат кон европски идентитет. Но, дали постои дури и такво нешто како европски идентитет? И ако: дали е директно поврзано со тоа да се биде дел од ЕУ? Што е со Балканот, Турција и Русија? Зарем овие земји не се меѓусебно, така: повеќе евроазиски земји? Зошто тогаш Израел и Кавкаските републики учествуваат на Евровизија и зошто Кипар е дел од ЕУ, иако сите овие земји лежат во Азија по дефиниција?

Мислам дека е време да се надмине овој сегменталистички светски поглед и да се обидеме да се фокусираме повеќе на она што ги поврзува народите – биле тоа реки, патишта или мориња. Оттука, според мое мислење, има смисла да се фокусираме на одвојување додека е можно да се оди со воз од Париз до Владивосток, или да се патува по патот на свилата од Италија до Индија, Монголија и Кина. Земјата е глобус и каде енеговиот центар зависи од вашата гледна точка и политичките или културните дефиниции, но овие секогаш се повеќе или помалку случајни, пристрасни и дефиниции под влијание на интересите.

Саша Шлуетер
Преведувач: Давид Стоилковски

Related posts

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: