Јулијана Нотари: „Уметноста не е одвоена од општеството, таа го рефлектира општеството”

Бразилската уметничка продолжува да шокира со својата работа – овој пат со вулва од 33 метри во рид. Уште еднаш, Дива изнесува стари рани на дебата, но во многу поголем обем. Во време кога феминизмот, трансексуалноста, колонијализмот и абортусот се редовно отворени дискусии (ова последно се должи на неодамнешната легализација на Аргентина), „Воисес“ разговараше со Нотари за раните во Дива и за нејзината работа.

Како беше Дива родена?

Триесет и триметарска вулва во еден рид може да биде повеќе отколку она за што е подготвен светот. Инаугуриран на последниот ден од 2020 година, Дива е најновото дело на бразилската уметничка, Јулијана Нотари. Единаесет месеци напорна работа и повеќе од 20 мажи кои работеа на проектот ја овозможија полемичката скулптура – скулптура што е повеќе рана отколку вулва и сè уште шокира поради карактеристиката поврзана со сексуалноста.

„Тоа е трауматско прашање“, вели Нотари за „Воисес“.„Мојата работа не е онаа феминистичка работа која има критика на културата, на политиката на поактивен начин – таа се занимава и со овие трауми, овие раскинувања, овие прашања“, продолжува.„Дива отвори неколку рани и во нив е прашањето за жената“.

Сепак, Нотари сè уште не е задоволна.„Треба да биде поотворено, поранливо, затоа што сега линијата е многу центрирана, темнината, особено од далеку кога ќе ги видите сликите.Јас дури и немав време да ги видам сликите од далеку, тоа беше многу ненадејно “, објаснува уметничката која веќе се навикна да работа со непријатни теми и табуа, но не го очекуваше сето ова внимание.

Дива веќе беше присутна во другите настапи на Нотари, но се здоби со нова димензија заради Усина де Арт – приватен проект во Ресифе за ревитализација на областа позната по производство на шеќерна трска и алкохол (а со тоа и за ропство), уште на времето. „Монокултурата на шеќерна трска е рана, силување на земјата“, вели Нотари за овој „насилен“ процес што бара палење на земјата за да може да се бере трската. „Тоа е место со многу историја, многу црнци пролеаја крв таму – тоа е тежината на патријархатот, на покорните жени, насилството таму е многу големо“, споделува уметничката.

Оваа карактеристичната слика на Нотари е присутна и во Спалта-ме (и изведбата и интервенцијата) и Амаумас. За последната изведба, уметничката ја собирала своја менструална крв девет месеци и настапи во едно од најголемите дрвја во Амазонија, Самана, која „многумина ја сметаат за мајка на шумата“ и дрвото „што ја прави врската помеѓу рајот и земја “- свето дрво. Следниот ден, Нотари се врати таму и го извади сето тоа. „Ја ритуализирав изведбата на д-р Дива“, објаснува уметникот. „Внатре ставив малку семе и предмет од моето семејство што минуваше кај жените низ генерации“.

Уште од првата изведба наречена д-р Дива за која Нотари се облекува „во бело, како аскетски лекар, претставник на биомедицина“.

„Јас го направив овој перформанс на sидови, во галерии, во музеи и ја направив истата фигура, оваа рана/вулва која е повеќе рана отколку вулва, бидејќи е раната што го носи целото прашање на насилство, прашањето за патријархатот во нашата историја , доминација на женските тела “, вели Нотари.

Да се ​​стори ова со чекан беше агресија, насилство, како да се силува таа архитектура, како да е некако тело на жената “. После тоа и многу графички, уметникот ќе го искапеше со крв од бик, ќе го бутнеше спекулумот во ѕидот и ќе го оставеше така.

Со повеќе од 20 години „уметнички пат“, Јулијана Нотари, сега 45-годишна, секогаш се занимаваше со непријатни проблеми, „желби, табуа“. Крвта, косата, депилацијата честопати учествуваат во изведбите на Нотари. „На почетокот на мојата кариера користев многу коса, поминав месеци собирајќи ја во неколку фризери овде во мојот град, Ресифе“, споделува уметничката што направи „топчиња за коса, со бела коса од постари луѓе, руси, црни“.„Косата генерираше многу одвратност кај луѓето – додека е во телото, тоа е нормално, но кога ќе излезе се претвора во одвратност, тоа е табу“, заклучува.

Дива беше резултат на сето ова комбинирано: и оваа лична „карактеристика како уметник да се занимава со овој материјал, со желбите што луѓето се обидуваат да ги закопаат“ и пронаоѓањето на повеќе од 20 гинеколошки спекулации (изум на Mar. Мерион Симс кој и самата е исто така рана), со натпис на гинекологот кому му припаѓаше, д-р Дива.

Раните од Дива

Нотари признава дека не очекувала толку многу дебата и внимание поради Дива, но верува дека тоа било „добар процес и дискусија“. На почетокот, уметничката ги следела коментарите и критиките, но кога стана вирален, Нотари не можела да постигне. „Вниманието беше дури и повеќе отколку што замислував – стигна и до претседателот, кој е најголемиот гној на таа рана, диктатурата немаше поправка“, се буни Нотари.

„Во Бразил живееме момент на голема поларизација“, признава Нотари. „Тие не можат да ги видат другите, тоа се само тие, оние бели, овластени мажи кои сакаат повеќе богатство и кои немаат човечност“, продолжува, повикувајќи се на жените како „оној друг начин на живот што тие мажи не го сакаат“ .

„Во Бразил живееме момент на голема поларизација“, признава Нотари. „Тие не можат да ги видат другите, тоа се само тие, оние бели, овластени мажи кои сакаат повеќе богатство и кои немаат човечност“, продолжува, повикувајќи се на жените како „оној друг начин на живот што тие мажи не го сакаат“ .

Сепак, мажите не се единствените кои ја критикуваат Дива. „Тоа беше нешто што многу ме импресионираше – ние жените имаме уште многу работа пред нас, дури и повеќе отколку што замислував“, признава уметничката. Гледајќи жени со „многу омраза“, чувствувајќи ја „2000-годишната патријархија“ ја натера Нотари да сфати дека ќе биде потребно подолго време за да се подобрат работите. „Тоа е внатре во жените, тоа е внатре во мажите и тоа е деконструкција што мора да се прави цело време“.

Колонијализмот може да се смета за сличен.„Немаше аболиција, црните немаа пристап до аграрна реформа, немаа пристап до социјални добра, ништо – тие беа фрлени по своја среќа иги создаде фавелите “, објаснува уметникот.Последиците од ова траат до денес, со тоа што црнците вршат „помалку платена работа, субалтерна, несигурна работа“. Некои од најсилните критики беа заради слика што Нотари ја објави.На фотографијата се гледа Нотари пред скулптурата додека во позадина работат конструкторите со темна кожа.„Структурно е – таа фотографија покажува структурен расизам“, признава Нотари, објаснувајќи дека не размислувала како ќе се согледа сликата или што ќе покаже.

„Тоа е структурен расизам што поминува низ сè.И уметноста не е засебна од општеството, уметноста го рефлектира општеството “, вели уметничката.

„Монументално прашање за правење големи работи“ што „не сака пукнатини, дупки, анус, вагина и сè што е поврзано со хомосексуалци, транс, жени“ е начинот на кој Нотари гледа на фалоцентризмот. „И јас го правев движењето голема работа“, вели бразилската уметничка.Сепак, делото на Нотари „исто така водеше дијалог со пејзажот, со Гаја, со уништената Мајка Земја“. Некои критичари истакнаа дека скулптурата е лоша за околината, за шумата, но Нотари уверува дека природата била земена предвид при изградбата на Дива. Почвата е многу слаба, избраните материјали не и штетат на земјата и има и систем за одводнување на водата што влегува во скулптурата.

„Кога ќе ја проширите својата визија, гледате дека монументалноста е неопходна за работата да опфати други слоеви.И ова е едно од обвинувањата, дека монументалноста на Дива го зајакнува бинаризмот на мажот / жената, за прашањето за сексот “, објаснува уметникот кој, сепак, не ги заборава другите сексуалности само затоа што ја зголемува вулвата.

„Не сакам да ја поништам транс-жената затоа што нема вагина, не, се работи за додавање“, се брани уметникот кој гледа „женствено како неколку женствености“ Како и да е, критичарите поврзани со трансфобијата и помогнаа на Нотари да влезе подлабоко на оваа тема.

„Дивата, исто така, ме учи на многу работи, и многу е добро кога ќе почнете да учите од вашата работа – тогаш има смисла“, се одразува истовремено охрабрувајќи ги транс-уметниците да влезат во уметничкиот свет и да направат да се слушнати од светот.

МИМОСО

СИМБЕБЕКОС

„Мојата работа има одредено насилство.Пример за тоа е делото со биволот, кој ме влече гола на островот Мараџо. Многу од мојата работа ја сработив и продолжувам да работам таму во Амазон, во Пара. Постои ова прашање на насилство, постои оваа силна врска помеѓу природата и културата.Но, тука е суровоста, оваа суровост на природата, така што и јас сакам да се справам со неа.Умираме, ќе нè јадат микроби и јас се справувам со овие проблеми на смртта и животот.Смртта е табу во нашето општество.

Случајно, во оваа изведба, открив дека овој бивол ќе се кастрира.Тогаш решив да ја вметнам таа кастрација во изведбата, па ја снимив кастрацијата на животното и решив да го изедам неговиот тестис, суров, токму така.И беше ужасно, веќе имавме 2 дена снимање, мојот задник беше црвен, не седев исправенa скоро еден месец, но најлошото беше пред да дојде.Му реков на тимот, тие беа некако шокирани.Биволот бил кастриран без анестезија.Тие не даваат анестезија во неколку фарми тука – тие мислат дека животното не чувствува болка.И со години не јадев месо.Тоа беше траума, тоа беше смрт и ја ритуализирав таа смрт, со нетрпение го изедов тестисот.Ако тоа требаше да се случи, таа фаталност, барем таа енергија дојде кај мене “.

„Претставата е она што се случува таму, во тој момент, и преку телото се дава – поддршката е телото.Во нашето општество се гледа како нешто помалку важно, не се сфаќа сериозно колку што треба да се сфати сериозно.За да ја видите потенцијата на телото како трансформирачка моќ, како сила е многу важна, тоа е од суштинско значење.И достигнувањето на нејзините граници е исто така многу важно.На пример, болка.Болката сама по себе не ме интересира.На пример, претставата што ја работам со стаклото – мојата цел не е да се сечам.Сакам да поминам неповредена, да можам да ја преминам патеката далеку од опасноста. Ако се исечам, добро е, сè уште се обидувам да ги ставам чашите настрана, но целта не е да стапам директно на стаклото – не ме интересира болката поради самата болка, туку поради другите состојби на свест, други состојби на знаење што може да ги донесе преку телото “.

Руте Кардосо

Related posts

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: