Фотографите како чувари на спомени, но и најчеста мета на кражби

“Фотографијата е приказната која не успевам да ја искажам со зборови” – Дестин Спаркс

Фотоапаратите се едни од најдрагоцените предмети на светот. Од дрвени кутии прекриени со црн чаршаф, сè до аналогни и дигитални со долги објективи, апаратите со векови документираат безброј моменти.

Anabela de Sousa | Unsplash

Но сепак фотоапаратите би биле безначајни доколку нема кој да ја создаде магијата зад нив. Првата перманентна фотографија го носи името “Поглед од прозорот во Ле Грас”. Неа ја има направено фотографот Жозеф Нисепор Ниепс во 1825 година користејќи дрвена кутија на лизгање направена од Чарлс и Винсент Чевалиер во Париз. Од тогаш па натаму непрестанато се појавуваат нови фотографи кои со различните стилови ни го доближуваат светот низ нивните очи. А и вие би можеле да се согласите дека да не би постоеле, љубопитното око на човекот никогаш нема да е задоволено.

David Hofmann | Unsplash

Многу од фотографите низ светот имаат направено неверојатни фотографски дела кои го задржуваат вниманието и токму поради тоа често се случува истите да бидат искористени без да се даде заслуга на авторот. Во ерата каде што имаме широк пристап до секакви содржини стана доста вообичаено да се “крадат” фотографии не размислувајќи за последиците од тоа. Покрај тоа што се занемарува нивната вредност и се обезвреднува креативниот ум на фотографот, постојат и случаи каде истите се препродавани од страна на онои што ги презел.

На денешницата големо влијание врз таквиот вид на кражби имаат социјалните мрежи. Секој од нас барем еднаш бил сведок на статии или постови со прекрасни фотографии чии автори не се никаде споменати. Најчест изговор за ваквите случувања е тоа дека “се најдени онлајн”, но тоа воопшто не го оправдува направеното. Голем број на млади луѓе денес влегуваат во сферите на фотографијата, а јас познавајќи такви млади инспиративни луѓе често сум сведок на тоа дека тие се вообичаена мета.

Затоа сите ние кои сакаме да објавиме на Инстаграм фотографија која не импресионирала. Најмалку што може да направиме е да дадеме признание на авторите за да го спречиме ваквиот “потценет” вид на криминал. Сепак во ова време на милост и немилост, уметноста како професија е храбар чекор на младите.

Мартина Даниловска

Извори:
www.shotkit.com
www.indiatimes.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: