Живеејќи во виртуелен свет

Вести, слики, видеа, информации, игри, работа од далечина, средба со лекар преку интернет, нарачување производи и облека, разговор со вашите пријатели од друга страна на светот. Имате пристап до сето тоа ако имате интернет и паметен телефон или друг уред што може да се користи за да ве доведе на интернет. Во денешно време има преку 10 милијарди уреди поврзани на интернет во светот. Тоа е огромна бројка, особено кога се размислува колку е млад интернетот и колку брзо добива нови корисници. Во 2012 година на интернет имаше 2 милијарди корисници, сега во 2022 година бројот на интернет корисници се искачи на над 5 милијарди.

Creative Christians | Unsplash

Ова создава огромни можности и шанси поради тоа што е светски распростането. Дава слобода, начин за трошење време, запознавање нови луѓе и добивање одговори на многу ефикасен начин. Постои силен придонес помеѓу пристапот до интернет и растот на БДП. Во повеќето земји, повеќето работи можете да ги правите и да ги завршите преку интернет, како во Естонија. Естонија го прогласи пристапот до интернет како човеково право и има дигитално невиден број јавни услуги за граѓаните и бизнисите. Имаат дури и електронски начин за гласање на национални избори! Повеќето земји ја следат таа шема во иднина и го прилагодуваат тој интернет не оди никаде.

Во денешно време најголемиот дел од младите почнуваат да користат електронски уреди на млада возраст, а во последните 10 години, времето што младите секојдневно го поминуваат со електронски уреди е двојно зголемено. Тоа е двострана работа, има свои добри и лоши страни. Еден од најдобрите делови е што можете да дојдете до некого речиси веднаш ако сакате, не треба да бидете на вистинскиото место во вистинско време за тоа бидејќи поголемиот број на луѓе во Европа имаат паметен телефон. Друга огромна работа е што имате толку многу информации и одговори на вашите прашања во вашиот паметен телефон.

Esteban Chinchilla | Unsplash

Но има и лоши страни. Многу истражувања откриваат како користењето на социјалните мрежи влијае на нашето ментално здравје и ја зголемува осаменоста. Користењето на социјалните мрежи е поврзано со пониска самодоверба, послаб квалитет на сон, депресија, анксиозност и листата продолжува. Освен тоа, просечен интернет корисник на возраст од 16 до 64 години поминува речиси 7 часа онлајн дневно. Тоа е огромна бројка која се зголемува цело време.

Во исто време постојат проблеми со интернетот во целина. Граѓаните на некои земји како Еритреја и Северна Кореја, главно немаат пристап до интернет. Иако некои од нив имаат пристап, тие имаат „свој интернет“ кој е силно регулиран и цензуриран. Има многу пропаганда на интернет, сајбер напади кои се случуваат секојдневно, се собираат и продаваат лични информации од луѓе, а да не зборуваме за тоа колку има нерегулирана содржина во некои платформи или дезинформации.

Но, не можеме да се ослободиме од него, затоа треба да се обидеме да се прилагодиме на тоа бидејќи секојдневно користиме се повеќе интернет и социјални медиуми, бројот на луѓе и уреди кои користат интернет се зголемува секој ден. Генерално, интернетот и паметните телефони се одлични, но сè има свои негативни страни.

„Она што го откривме во целина е дека ако користите помалку социјални медиуми, всушност сте помалку депресивни и помалку осамени, што значи дека намалената употреба на социјалните мрежи е она што ја предизвикува таа квалитативна промена во вашата благосостојба“, рече Џордин Јанг, соработник. автор на трудот и апсолвент на Универзитетот во Пенсилванија.

Јасе Хеикила
Превод: Давид Стоилковски

Related posts

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: