Crypto светот и токенот NFT

Со развојот на технологијата се менува и начинот на кој луѓето функционираат во рамките на нивното секојдневие. На таа основа се појавуваат нови технологии и нови начини на кои може да се придвижи светот децении во иднината. Како пример за тоа можеме да ги наведеме Крипто валутите кои земаа голем замав последните десетици години, па дури и се размислува за нивна примена во секојдневниот живот и замена на физичките валути со крипто токени.  За да можеме да ги разбереме сите промени и за да се приспособиме полесно на истите, би било добро да ги користиме ресурсите кои ни се достапни.

Доколку денес слушаме за крипто валутите, во иднина истите ќе ги користиме. Ако денес купуваме уметнички дела со физички пари или преку трансакции, за неколку години ќе се користат токени за таа намена.

Kanchanara | Unsplash

Што се криптовалути?

Криптовалутата е дигитална валута, која е воедно и алтернативна форма на плаќање создадена со помош на алгоритми за шифрирање. Употребата на технологии за шифрирање значи дека криптовалутите функционираат и како валута и како виртуелен сметководствен систем. За да користите криптовалути, потребен ви е паричник за криптовалути. Овие паричници може да бидат софтвер кој е услуга базирана на облак или е зачуван на вашиот компјутер или на вашиот мобилен уред.

Што е NFT?

NFT е дигитално средство кое претставува објекти од реалниот свет како уметност, музика, ставки во игра и видеа. Тие се купуваат и продаваат преку Интернет, често со криптовалути, и генерално се кодирани со истиот софтвер како и многу крипто-валути.
Иако постојат од 2014 година, NFT-ите сега добиваат озлогласеност бидејќи стануваат сè попопуларен начин за купување и продавање дигитални уметнички дела.
NFT, исто така, обично се единствени и имаат единствени кодови за идентификација. Ова е во целосна спротивност со повеќето дигитални креации, кои се речиси секогаш бесконечни во понудата. Хипотетички, прекинувањето на понудата треба да ја зголеми вредноста на даденото средство, под претпоставка дека е на побарувачката.

Како NFT се разликува од криптовалутата?

NFT значи незаменлив токен. Генерално е изграден со користење на истиот вид програмирање како криптовалутите, како Биткоин или Ethereum, но тука завршува сличноста.
Физичките пари и криптовалутите се „заменливи“, што значи дека може да се тргуваат или разменуваат една за друга. Тие се исто така еднакви по вредност – еден долар секогаш вреди друг долар; еден биткоин е секогаш еднаков на друг биткоин. Заменливоста на Crypto го прави доверливо средство за водење трансакции на блокчејнот.
NFT се различни. Секој од нив има дигитален потпис што оневозможува NFT да се разменуваат или да се еднакви еден со друг (незаменливи).


Ања Максимовска
Маја Аргирова
Ива Петрова
Предраг Димоквски

Related posts

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: