ХАЈАО МИЈАЗАКИ: АНИМАЦИЈА НА ЖИВОТОТ

Дали се сеќавате кој беше првиот филм во режија на Мијазаки што некогаш сте го гледале? Јас да, имав 5 години и „Патување со душите“ го истера животот надвор од мене, како и многу деца во тоа време. Но, се сеќавам дека го сакав филмот и сакав повеќе од ваков тип. Така, татко ми ме натера да ги гледам Мојот сосед Тоторо, Принцезата Мононоке, Движечкиот замок на Хаул… Секогаш беше добар спомен, овие филмови имаат морални вредности во кои можеш да се препознаеш: влијанието на човештвото врз природата во Принцезата Мононоке и Понио, главниот антивоен лик во Порко Росо, дете кое сонува во Тоторо… Растејќи со тоа, не го сфатив целосно процесот на снимање на овие филмови и сега кога Мијазаки има 81 година, мислам дека е време да му оддадам почит на неговата неверојатна работа низ годините.

Последниот филм на Студио Гибли за Хајао Мијазаки, наводно, е речиси завршен: „Како живееш?“ моментално е пред предвиденото (на задоволство на обожавателите) иако сеуште не е објавен датумот на прикажување. Имајќи ја на ум оваа добра вест, ајде да погледнеме наназад во Универзумот на Мијазаки и што го прави толку посебен и уникатен.

Studio Ghibli © All Rights Reserved

Дали забележавте дека во речиси секој цртан филм или анимација, кога се прикажува толпа луѓе, никогаш нема ниту една мисла за индивидуалност? Не можете да се фокусирате на еден лик во позадина бидејќи изгледаат како да не се вистински и без одредена цел: тие се создадени само за да ја пополнат толпата, тие се само цртеж. Тоа е местото каде што Мијазаки прво се разликува од сите други: секое движење на неговиот лик покажува мотивација. Како што тој изјави: „Толпите луѓе не се мизерни, само безличен куп. Тие го сочинуваат општеството“. Во многу негови филмови, толпата е насликана како полна со живот, при што секој лик има свој живот и нè тера да веруваме дека филмот е само наратив закотвен во еден поголем свет. Се работи за деталите што го прават светот: лисјата што се нишаат во позаднината, инсектите летаат наоколу, толпите кои извршуваат задачи од одредена причина… Се чувствува толку живо иако е анимиран филм. Според мислењето на Мијазаки: „Моите филмови ја покажуваат убавината на светот. Убавина што инаку е незабележана. Тоа е она што сакам да го видам“. Неговите филмови се исто така многу различни од она што сите ние сме навикнати да го гледаме. Како што тој вели: „Логичните приказни ја жртвуваат креативноста. Децата го разбираат тоа. Тие не работат според логиката“. Има многу моменти во неговите филмови каде што можеме само да се одмориме од заплетот, да погледнеме наоколу и всушност да се опуштиме. Мијазаки тоа го нарекува 間 (Ма): просторот помеѓу две филмски клапи, моментот кога капката ја допира водата, еден вид пауза во времето и просторот. Овие мали моменти без дејствија во неговите филмови помагаат приказната да прерасне во поголема димензија. Тој силно верува дека само децата обрнуваат внимание на тој вид на детали. Всушност, тој снима филмови за деца. За тие да можат да сонуваат, да ги научат вредности и да создадат подобро општество во иднина.

Studio Ghibli © All Rights Reserved

Роден во 1941 година, тој беше дел од заедница која мораше да се соочи со урнатините на Јапонија по Втората Светска војна. Сонувањето и забавата во тоа време не беа опција, но тоа го натера да си создаде сопствена суштина: да се сконцентрира на она што останало наместо на она што е изгубено. Оваа суштина е навистина добро опишана и прикажана во „Ветрот се засилува“, бидејќи главниот лик се фокусира на својот живот и соништа за време на тешката Втора Светска војна која беснее околу него. Тој избира да ја сака својата сопруга колку што може и да работи на своите авиони колку што може, што навистина ја покажува суштината што ја носи Мијазаки. Клучна точка во неговите филмови е дефиницијата на доброто и злото. Не постои добар убав протагонист кој се бори против лошиот и зол антагонист. Секогаш има сенка, никогаш не е црно-бело, туку сиво. Ремек-делото Принцезата Мононоке ја артикулира оваа идеја: госпоѓата Ебоши, водач на рударски камп, обезбедува храна, засолниште и работа на поранешните проститутки и лепрозни. Но, од друга страна, нејзината алчност ја турка неа и нејзината колонија да се борат против Богот на природата и принцезата Мононоке (девојка одгледана од волци) со огнено оружје и уништување на шумите. Главниот лик, Ашитака, е точно во средината. Тој само сака да ја спречи реката крв и го гледа доброто на двете страни. Ова е проследено со непријателство од двете страни бидејќи секоја од нив гледа дека тој го поддржува непријателот. Богот на природата, исто така, не е прикажан ниту како добар ниту лош во филмот. Секој чекор што го презема создава живот и го уништува, затоа што така е со сè во животот: замав меѓу доброто и злото, рамнотежа. Не се работи за суперхерој кој убива лош лик, тоа не може да биде животот и не може да е приказната.

Studio Ghibli © All Rights Reserved

Последно нешто што јас лично сакав да го истакнам е важноста на женските ликови. Тие се храбри, паметни и во центарот на речиси секој негов филм (Chihiro, Arrietty, Nausicaä, Howl’s Moving Castle…). Сето тоа доаѓа од неговата мајка, која била силна, независна жена, која развила спинална туберкулоза кога тој бил млад. Имаше големо чувство за правда и го живееше својот живот колку што можеше и покрај болеста. Мислам дека тоа е неверојатен пример да им се даде на децата подобра идеја за тоа што навистина е животот, наместо машки херој кој сите го фалат дека е посилниот или најзгодниот во филмот.

Сега кога погледнавме што ги прави филмовите на Мијазаки толку посебни, би сакал да му се заблагодарам за неговата неверојатна работа која обезбеди радост, солзи, смеа и восхит на секој еден што го гледал. Ако никогаш не сте гледале филм од него, топло ви препорачувам да го направите вечерва, верувајте ми: нема да зажалите.

Studio Ghibli © All Rights Reserved

Запомнете дека Хајао Мијазаки има едноставна порака во сите негови филмови: живејте го животот во потполност.

Иго Ломде

Извори:
Any-mation: Hayao Miyazaki | The mind of a Master

NHK: 10 Years with Hayao Miyazaki

Related posts

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: