Author Archives

Voices

Смеа во театарот

Ноќта е млада, публиката брбори, расположението е добро. Светлата сè уште светат, сјаат кон блескавиот црвен тепих или се одбиваат од пригушените темни ѕидови. Одеднаш заѕвонија ѕвоната. Оние што доцнат тивко влегуваат. Оние што стигнале порано ги дојадуваат последните кикиритки, ги оставаат шишињата пиво и бело вино на […]

Приказната за двете толкувања предизвикани од половата нееднаковост

Ако постои некое прашање кое исплива на површина на крајот од минатата година тоа сигурно би било нееднаквоста на половите. Постојат повеќе аспекти содржани во него како лимит на платата, машка доминација, дискриминација и слично. Размислувањата ми се зошто сеуште не го надминавме овој проблем. Ја оставив таа […]

Интервју со Дарио Јуричан: Пронајди се себeси

Овој автор на повеќе од педесет краткометражни филмови од различни жанрови го сретнавмe на Истражувачкиот филмски фестивал во Скопје. Дарио Јуричан  истовремено е и регионален пионер во истражувачко новинарство. Неговиот прв долгометражен филм  „Газда“ постигна голем успех. Како режисер и продуцент имал голем успех со краудфандинг кампањи. Немате […]

Laughter in theatre

It is undeniable that theatre is gifted with a peculiar— and to many — charming, atmosphere. Of the Seven Arts, it might very well be the most startling one. The night is young, the crowd is chattering, the mood is light. Lights are still bright, shining on the […]

Љубов без граници

Прочитајте ја романтичната приказна за Лендеж од Јужна Африка и Јани од Македонија. Нивната приказна можеби е скрипта за романтичен филм, но е уште подобра бидејќи е вистинска. Нејзиното име е Лендеж. Неговото име е Јани. Таа е од Јужна Африка. Тој е од Македонија. Веќе звучи интересно? […]

Love without borders

Their story might be the script for romantic movie but it’s even better because it’s real. Her name is Lenedge. His name is Jani. She is from Republic of South Africa. He is from Macedonia. Already sounds interesting? Read further… They met for the first time on 29th […]

Повик за волонтери на одобрени ЕВС проекти во Турција и Унгарија!!!

Почитувани, Ви објавуваме повик за ЕВС волонтери на проекти во Турција и Унгарија, подолу можете да ги најдете потребните информации: 1. Едно слободно место за ЕВС волонтер од Македонија, на проект со наслов”Join Our Journey 4″ во младинската организација System&Generation  во Анкара, Турција, со времетраење од 10 месеци(01.03.2018- 30.01.2019). […]