Author Archives

Voices

Across the world

Why do people go abroad? Is a question with many answers. While being in Macedonia one would meet a lot of people who have lived, worked or studied abroad. This is a Macedonian couple story who will go study and explore across the world  in Australia. Angela (21) […]

Добредојде за Трине, нашата нова волонтерка!

Здраво! Еве неколку информации за мене- се викам Трине и доаѓам од Естонија. Имам 22 години и дојдов овде да волонтирам. Дојдов во Македонија пред 5 дена. Всушност јас не ја избрав Македонија. Би рекла дека Македонија ме избра мене. Дипломирав на студиите по психологија и почувствував дека […]

Комуникацијата двигател на општествениот прогрес

Човекот од самиот почеток на своето битисување имал потреба од изнаоѓање на начин за заедничко разбирање со своите сожители со цел полесно да ги задоволува своите егзистенцијалн и потреби . Потребата за полесно и навремно задоволување на неопходните потреби за живот го довеле човекот до степен на евалуациски […]

Lets’s recycle!

When I arrived in Skopje, the first thing I noticed on the streets was that there is a lot of litter and the garbage continents were full of waste. In the apartment I also saw that there were no sorting bins. I did not like the idea how […]

All the world’s a stage

You have different types of theaters but I am going to tell you about improvisation theater that I do in Belgium because I do this myself and it is my hobby and passion. In this kind of theater you do not need any costumes, no make-up, no special […]

Youth Exchange C.U.T.E.

C.U.T.E. – Cooperate, Understand, Tolerate and Empower. Just some of the things that we had the chance to learn on this youth exchange, which turned out to be a life changing experience. This youth exchange took place from 29.07-07.08 and had 4 countries participating: Macedonia, Bulgaria, Romania and […]

Врснички работилници во рамки на проектот „Без расправање“

Учењето од врсниците е еден од најмоќните начини да се споделат искуства, информации и практики. Младинците од средните училишта од Гостивар, Скопје и Струга, учесници на летниот камп „ИнКоИн“ – интеркултурна комуникација и интеракција своите искуства, знаења и практики ги споделуваа со своите врсници во нивните училишта. Караванот […]

ERASMUS+ ПРОЕКТ ВО ФЕДЕРАЦИЈА БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Меѓународните проекти денес се предмет на интерес на многу млади од цела Македонија. Проектите на Ерасмус+ им овозможуваат на младите од целиот Европски континент да учествуваат во разни проекти каде доаѓаат во контакт со млади кои пораснале во различно општество. Како студент во Скопје, се трудам обврските околу […]

Jeta e një qeni

Ai është i bardhë me elemente ngjyrë kafe në gëzof. Në kokë ai ka një ngjyrë kafe dhe kjo e bën atë të duket si një pirat. Së bashku me miqtë e mi e quajtëm atë Sparrow. Ai është gjithmonë i lumtur kur më sheh dhe është gati […]